Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кірпа на три місяці створить пільги для "Одеса-Броди"

Середа, 11 лютого 2004, 15:11
Міністерство транспорту України і "Укрзалізниця" установлять пільгові тарифи на перші три місяці реалізації проекту по транспортуванню нафти залізничним транспортом від залізничної естакади лінійної виробничо-диспетчерської станції (ЛПДС) "Броди" до польського Плоцька (відстань - 900 км, 132 км - по території України).

Як повідомив міністр транспорту Георгій Кирпа журналістам у середу, Міністерство вивчило питання транспортування нафти з Бродів до Гданська залізничним транспортом і до кінця лютого готове почати її транспортування разом із залізничниками Польщі.

"Ми надамо найбільш пільгові тарифи, які тільки можна, на перші три місяці запуску системи", - сказав він.

Міністр також поінформував про те, що на зустрічі з віце-прем'єром Польщі Мареком Полем 10 лютого обговорювалися всі можливі варіанти залізничних перевезень із Бродів. Зокрема, це і цистерни польської фірми "Дец", що вже пристосовані під різні колії, і перестановка вагонних візків у Мостицьку і Ковелі, перелив у Перемишлі на польській стороні, у Славкові, де колія українського стандарту ширини заходить на 400 км від границі.

Крім того, обговорювалося питання використання нової системи автоматичної зміни колії (у січні 2003 року вона випробувана на пасажирських потягах маршруту Київ - Краків).

"Усі варіанти можливі, і їх можна запустити одночасно", - сказав Кірпа, підсумувавши, що обсяг нафти, якому можна перевезти з Бродів до Гданська, не обмежений.

За його словами, з Полем досягнута домовленість про створення польсько-української робочої групи по відпрацьовуванню питань не тільки технології, але і тарифів у рамках даного проекту.

Для України і Польщі, на думку Кірпи, це не просто новий транзитний шлях і альтернативне паливо, але і рішення ще однієї стратегічної проблеми - перебоїв у роботі морських портів у зв'язку з нерегулярним пропуском судів через протоку Босфор.

Міністр додав, що для врегулювання проблем з Босфором сьогодні вирішується питання відкриття там українського транспортного представництва.

Як повідомлялося, уряд України поставив перед Міністерством палива й енергетики, НАК "Нафтогазом України" і компанією "Укртранснафта" завдання запустити в роботу нафтопровід "Одеса – Броди" протягом двох-трьох місяців.

Як один з основних способів транспортування нафти по "Одеса – Броди" на період добудування до Плоцька розглядається транспортування залізницею на польські НПЗ.

Інтерфакс-Україна



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування