Вчення доктора Фрейда в контексті висловлювань українських соціал-демократів

Середа, 11 лютого 2004, 16:00
Чергове вікопомно-історичне законно-незаконне голосування на позачергово-черговій (варіант: чергово-позачерговій) сесії ВР, що було сталося 3 лютого, підвело риску під осінньо-зимовим туром великих перегонів за українську владу.

Проміжні законно-незаконні результати голосувань шокували всіх без винятку учасників змагань. Допоки вони знаходяться в цьому стані і, очевидно, не можуть дати собі конструктивної ради на тему "а що, власне, з оцим усім робити?", спробуємо потихесеньку підбити деякі підсумки того, що завершилося/незавершилося 3 лютого.

Перша-ліпша цитата: "Сильному президенту, щоби навести порядок в країні, і року вистачить. Медведчук працює главою АП всього рік, а за цей рік і президент став іншим, і його адміністрація змінилась. Хотілося би, очевидно, щоби у Медведчука були президентські амбіції. Ми знаємо, що його думка з цього приводу важлива, але тільки рішення з'їзду буде остаточним. Якщо на з'їзді партії затвердять цю кандидатуру, він підкориться цій волі". (Ігор Шурма, голова ЛОО СДПУ(О), народний депутат, "Столичные новости, 10 лютого).

Нагадаємо допитливим читачам "УП" дві речі. Перша. Упродовж останніх двох років СДПУ (О) кинула на терези політичної боротьби і весь свій авторитет, і весь авторитет своїх лідерів з однією-єдиною метою: нівелювати значення посади президента країни за визначенням.

Друга. Практичним результатом цього стало падіння рейтингу лідера партії та одинокого прийнятного для самої партії кандидата на цю посаду з 10 до 1,5 відсотка.

"Витиснене" судження Шурми є визнанням повного і невідворотного провалу дворічної політики партії та її технологів, спрямованої на нейтралізацію Ющенка.

Прямим наслідком цього є відсутність політичного майбутнього не тільки персонально у Шурми, а й у милої нашому серцю партії взагалі – нічого, крім проекту зробити "сильного" Медведчука "сильним" президентом, у неї практично і нема.

Залишаючи осторонь малоцікаве для нас професійно питання: а чи може "сильний" Медведчук підкоритися чийсь волі, зауважимо лише таке. Будь-яка особа, яка буде обрана на посаду президента внаслідок народного волевиявлення, просто об'єктивно буде змушена розпочати з'ясування стосунків як з СДПУ(О), так і з чільними її репрезентантами на тему: "в країні є лише один господар, а хто проти народу й Конституції – я не винен".

Ситуація, яка склалася, є результатом дивного вітчизняного політтехнологічного винаходу. Його суть: принципові політичні схеми виключають для їх планувальників будь-які можливості або для розумного компромісу, або для гідного відступу у випадку навіть неповного виконання плану.

Правду сказати, це притаманно не тільки шановним об'єднаним есдекам, а й усім іншим суб'єктам політичного буття. Але у випадку останніх це відчувається не так болісно, оскільки ці суб'єкти, на відміну від есдеків, і планів перспективних на загал ніяких не мають – ані стратегічних, ані тактичних.

Всі їх плани зазнають нищівної поразки ще на стадії обговорення першого варіанту чернетки у партійному штабі. Саме тому головний напрямок роботи будь-якого штабу – перманентна внутрішня реорганізація і весь комплекс пов'язаних із цим інтриг.

Адже будь-якому лідеру фракції (партії, блоку, депутатської групи абощо) можна пояснити: нічого зробити не можна, оскільки структура далека від досконалості (та й коштів не вистачає).

А в умовах фронтального наступу Медведчука, мовляв, треба не думати про плани, а реагувати на його підступні інтриги. Найбільш ефективний шлях – зламати систему для голосування, обілляти водою несвідомого спікера, зарядити в пику опоненту тощо.

Саме тому для суб'єктів української політики (і не тільки опозиційних) програш чи то будь-якого окремо взятого бою, чи то кампанії взагалі ніякого принципового значення не має.

Бо генетична пам'ять кожного зокрема та колективне несвідоме всіх загалом чітко підказують: "Якось то воно буде, бо ще жодного разу так не було, щоб ніяк не було".

Що цікаво – це правда.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News