ЄРМІЛОВ ПРОСИТЬ ЯНУКОВИЧА ЗВІЛЬНИТИ КЕРІВНИКІВ "УКРТРАНСНАФТИ" ЗА САБОТАЖ "ОДЕСА-БРОДИ"

Четвер, 12 лютого 2004, 10:18
Міністр палива й енергетики України Сергій Єрмілов звернувся до Кабінету міністрів із пропозицією звільнити з займаних посад голову правління ВАТ "Укртранснафта" Станіслава Василенка і його заступників у зв'язку з невиконанням ними доручення уряду по забезпеченню запуску нафтопроводу "Одеса – Броди" і його заповнення технологічною нафтою.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі Мінпаливенерго в четвер, Єрмілов написав лист на ім'я прем'єр-міністра Віктора Януковича .

Єрмілов звертає увагу на зрив його доручення з організації й проведення експерименту з послідовного прокачування нафти різних сортів по нафтопроводу "Дружба" (у рамках цього експерименту на чеський НПЗ "Кралупи" у листопаді 2003 року планувалося поставити легку нафту в обсязі 20 тис. тонн).

На думку Єрмілова, така ситуація негативно впливає на розвиток проекту Євроазіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК), частиною якого є нафтопровід "Одеса – Броди".

Крім того, відзначаючи недоліки в роботі керівництва "Укртранснафти", міністр повідомив, що послуги американського експерта Energy Solutions по підготовці техніко-економічного обґрунтування використання нафтопроводу "Одеса – Броди" профінансовані тільки на 60%, а PricewaterhouseCoopers звернулося в Мінпаливенерго з листом, у якому висловлює стурбованість бездіяльністю "Укртранснафти" і перешкоджанню розвиткові проекту ЄАНТК.

Василенко призначений на посаду глави правління "Укртранснафти" у серпні 2003 року зборами акціонерів замість Олександра Тодійчука, що тоді ж був обраний президентом компанії. До цього Василенко обіймав посаду заступника глави правління "Укртранснафти", до її створення - очолював Придніпровські магістральні нафтопроводи, що ввійшли в її склад.

Як повідомлялося, Energy Solutions наприкінці січня 2004 року надала звіт з висновками про економічну доцільність дев'яти різних варіантів використання нафтопроводу "Одеса – Броди".

На перше місце експерт виніс варіант комплексного використання нафтопроводу (транспортування нафти до Бродів по нафтопроводу, а далі - залізничними цистернами на південно-польські НПЗ одночасно зі збільшенням транспортування російської нафти в напрямку нафтотерміналу Південний по Придніпровських магістральних нафтопроводах).

В Україні більше півроку тривала полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу - для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря - для транспортування російської нафти.

Кабінет міністрів України в середу, 4 лютого, ухвалив рішення про використання нафтопроводу "Одеса – Броди" в прямому напрямку. При цьому уряд підтримує законопроект про передачу в концесію нафтопроводу "Одеса – Броди" і морського нафтотерміналу "Південний".

Нафтотранспортний монополіст України ВАТ "Укртранснафта"стверджує, що у висновках Energy Solutions урядові пропонується звернути увагу на доцільність транспортування каспійської нафти в перспективі, однак через її нестачу в найближчі три роки і відсутності відрізка "Броди – Плоцьк" прийняти пропозицію про реверсне використання нафтопроводу в цей же період.

Єрмілов днями заявив, що експеримент з послідовного транспортування нафти різних гатунків ділянкою Броди - держкордон системи магістральних нафтопроводів "Дружба", потужності якої в даний час цілком завантажені російською нафтою гатунку urals, і далі - по ділянках "Дружби" у Словаччину і Чехію на НПЗ "Кралупи", пройде в лютому поточного року.

Експеримент передбачає перекачування пробної партії легкої української нафти в обсязі 20 тис. тонн компанією ТОВ "Транс-Юг". Ця компанія купила необхідний обсяг української нафти на аукціоні в листопаді, однак не оплатила його, тому експеримент було відкладено.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
08:14
ЗСУ знешкодили ще 870 окупантів, знищили 9 танків та 21 артсистему – Генштаб
08:14
Туск закликав фермерів зупинити блокаду кордону України: "Вирішується доля війни"
07:43
CNN: США не підтримали Ізраїль, який вдарив у відповідь по Ірану
07:10
фото, відео, доповнено У Росії впав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3
06:25
У Дніпрі влучання: горить багатоповерхівка, дев'ятеро постраждалих. В області загинула жінка
Усі новини...