Кучму в Польщі зустрінуть статтею Ющенка

Четвер, 12 лютого 2004, 10:46
У четвер президент України Леонід Кучма відбув із візитом до Варшави.

Як повідомив у середу радник президента Польщі з питань міжнародної політики Анджей Майковський, Кучма та Кваснєвський обговорюватимуть плани продовження нафтопроводу "Одеса-Броди" до польського Гданська, військова та економічна співпраця в Іраку, а також українсько-польські стосунки після вступу Польщі до Європейського Союзу, що запланований на 1 травня цього року.

Окрему увагу обидва президенти присвятять також планам проведення Року Польщі в Україні. Можна також припустити, хоч про це і не говориться на офіційному рівні, що у своїй розмові Леонід Кучма та Александр Кваснєвський торкнуться також внутріполітичної ситуації в Україні напередодні президентських виборів, повідомляє Радіо Свобода.

В той же час напередодні візиту Кучми на сторінках "Газети виборчої" вийшла велика стаття лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка. В статті робиться досить детальний аналіз існуючої ситуації в Україні, а, з іншого боку, Віктор Ющенко презентує своє бачення, куди Україна повинна рухатися у майбутньому.

Програмний характер тексту підкреслює те, що він розбитий на конкретні блоки, а майже в кожному з блоків напрямки дій виділені окремими пунктами.

У статті Ющенко проголошує рух назустріч НАТО та Європейському Союзові, побудову правової демократичної держави, свободу слова тощо. У розділі "Росія і ми" Ющенко пропонує п'ять принципів формування україно-російських стосунків, серед яких головним є відсутність альтернативи для налагодження між обома країнами добросусідських стосунків.

Найменшим і найзагальнішим є розділ під назвою "Варшава-Київ", у котрому автор тексту здебільшого дякує польським друзям за підтримку та згадує про важливе значення польської політичної та громадської думки для української демократії.

В той же час у статті немає жодного пункту, котрий виявив би концепцію побудови подальших стосунків між Україною та Польщею.

Як відомо, консультації президентів України й Польщі були спочатку заплановані на 19 січня, але тоді Леонід Кучма приїхати до Варшави відмовився.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування