Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Подальшу долю "Одеса-Броди" вирішать під патронатом Кучми

Четвер, 12 лютого 2004, 15:34
Найближчим часом відбудеться зустріч на рівні урядів Казахстану, Азербайджану, України, Росії, Польщі і Європейського Союзу, на якій сторони обговорять можливість створення міжнародного консорціуму по завершенню будівництва нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямку Європи і його подальшої експлуатації, заявив польський президент Олександр Квасьневський.

На спільній прес-конференції з президентом України Леонідом Кучмою в четвер у Варшаві він відзначив, що досягнуто домовленість про транспортування нафтопроводом каспійської нафти "яка буде йти, насамперед, з Казахстану й Азербайджану до Одеси, потім нафтопроводом - у Польщу".

"Найближчим часом відбудеться зустріч на урядовому рівні зацікавлених сторін Казахстану, Азербайджану, України Росії, Польщі і Європейського Союзу. Якщо там буде досягнуто згоди – буде можливість створити дуже серйозний міжнародний консорціум для завершення цієї інвестиції", - підкреслив Квасьневський.

За його словами, завдяки каспійській нафті, "одержимо необхідний елемент, що дуже важливо для Польщі і для Європи".

"Ми домовилися що під патронатом Леоніда Кучми така зустріч відбудеться в найближчі тижні", – сказав польський президент.

У свою чергу президент України відзначив, що український уряд приймав рішення про використання нафтопроводу "Одеса-Броди" у європейському напрямку з урахуванням двох умов. "По-перше, якомога швидше одержати нафту з Каспійського регіону, і, по-друге, щоб разом, у тому числі з Європейським Союзом, будувати нафтопровід до Польщі", - сказав він.

Кучма відзначив, що перша нафта з Каспійського регіону, як очікується, надійде нафтопроводом в травні нинішнього року.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України 4 лютого 2004 року прийняв рішення про використання нафтопроводу "Одеса – Броди" в прямому напрямку. У рамках цього рішення уряд створить робочу групу, що буде вирішувати з власниками нафти питання спільного використання нафтопроводу. При цьому уряд підтримує законопроект про передачу в концесію нафтопроводу "Одеса-Броди" і морського нафтотерміналу "Південний" (Одеса).

Цього року очікується транспортування нафтопроводом 4-5-млн. тонн каспійської нафти.

В Україні кілька місяців тривала полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу - для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря - для транспортування російської нафти.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса-Броди" була здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність – 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів. Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік зі збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ЄРМІЛОВ ПРОСИТЬ ЯНУКОВИЧА ЗВІЛЬНИТИ КЕРІВНИКІВ "УКРТРАНСНАФТИ" ЗА САБОТАЖ "ОДЕСА-БРОДИ"



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...