Кучма заявляє, що після його реформи новий президент буде як Квасневський

Четвер, 12 лютого 2004, 16:05
Президент України Леонід Кучма заявляє, що при реалізації конституційної реформи глава держави залишиться впливовою фігурою і буде мати істотні повноваження.

На прес-конференції в четвер у Варшаві з президентом Польщі Олександром Квасьневським Кучма порівняв повноваження, що буде мати глава української держави після реформи, з повноваженнями польського президента: "Президент України після проведення конституційної реформи буде мати більше повноважень, ніж має президент Польщі".

Кучма відзначив, що президент буде призначати міністрів оборони, іноземних справ, служби безпеки. "Президент буде мати право скасувати будь-як рішення уряду, якщо воно суперечить Конституції", - підкреслив він.

Він також сказав, що, будучи головою Ради національної безпеки і борони, президент зможе впливати на прийняття державних рішень, у тому числі, кадрових. "У президента є такий механізм, як РНБО. Рішення РНБО є обов'язковими для виконання всіма структурами, у тому числі і кадрові (рішення ).

Якщо на РНБО приймається рішення про те, що необхідно замінити будь-якого міністра або прем'єр-міністра, це є обов'язковим рішенням", - підкреслив Кучма.

У свою чергу, Квасьневський повідомив, що Кучма розповів йому про конституційну реформу. Сторони обговорили і майбутні президентські вибори в Україні. "Відбудуться всенародні президентські вибори, і я вважаю, що це дуже добре", - сказав Квасьневський.

Він також повідомив, що одержав запевнення від Кучми про те, що вибори-2004 в Україні будуть демократичними, прозорими, з рівним доступом кандидатів до ЗМІ. "Немає причин думати, що це буде інакше", - сказав польський президент.

"Політична ситуація в Україні позитивно відрізняється на тлі інших країн, що вийшли з колишнього Радянського Союзу. Немає причин для того, щоб бути закомплексованим у порівнянні з іншими країнами, що недавно здобули незалежність", - відзначив Квасневський.

Він також сказав, що розуміє свого українського колегу, що не хоче балотуватися на третій термін: "По-людськи я розумію Леоніда Кучму, що після двох каденцій він хоче знайти волю".

"Польща буде уважно придивлятися до того, щоб вибори призвели до обрання людини, що буде продовжувати проєвропейську політику України і буде підтримувати високий рівень україно-польських відносин", - сказав польський президент. Він разом з тим підкреслив, що обрання президента - "у руках українських виборців".

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Кучму в Польщі зустрінуть статтею Ющенка



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News