Парламент вирішить наступного тижня, кому здати "Одеса-Броди"

П'ятниця, 13 лютого 2004, 15:27
Верховна Рада розгляне законопроект про внесення змін до закону "Про концесії", що передбачають включення в перелік об'єктів, що можуть бути передані до концесії, нафтопроводу "Одеса-Броди" і морського нафтотерміналу "Південний".

Про це повідомило в п'ятницю Міністерство палива й енергетики, якому постановою уряду від 4 лютого 2004 року "Про заходи для підвищення ефективності використання магістральних нафтопроводів" доручено забезпечити супровід проходження в парламенті цих змін, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Контроль за виконанням постанови покладений на віце-прем'єра з питань ПЕК Андрія Клюєва.

Законопроект внесено у Верховну Раду народними депутатами Раїсою Богатирьовою і Пилипом Буждиганом у січні.

Раніше Клюєв заявляв про підтримку цього законопроекту, вважаючи, що передача магістрального нафтопроводу "Одеса-Броди" в концесію активізує інвестиції, необхідні для його добудови до Плоцька (Польща).

Як повідомлялося, президент ВАТ "Укртранснафта" Олександр Тодійчук і глава польського монополіста по транспортуванню нафти трубопроводами компанії PrzedsiebiorstwoEksploatacjiRurociagow Naftowych "Przyjazn" S.A. (PERN) Станіслав Якубовськи 30 січня 2004 року підписали угоду про підготовку до спільної реалізації міжнародного проекту Євроазіатського нафтотранспортного коридору "Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ" у присутності представників урядів обох країн – віце-прем'єрів Клюєва і Марека Поля.

Документ передбачає створення СП, метою якого стане підготовка проекту, бізнес-планів добудування даного нафтопроводу, а також визначення механізму залучення інвестицій на добудування.

Передбачається побудувати нафтопровід пропускною здатністю 25 млн. тонн нафти на рік, довжиною близько 500 км при вартості проекту EUR350-400 млн.

Перша черга нафтотранспортной системи "Одеса – Броди" була здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність - 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" (Одеса) здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік зі збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.


Проект передачі Одеса-Броди в концесію читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування