ТНК ГОТОВА ВЗЯТИ "ОДЕСА-БРОДИ" У КОНЦЕСІЮ, ЩОБ ЗАПУСТИТИ РЕВЕРС

П'ятниця, 13 лютого 2004, 18:26
Російська компанія ТНК-ВР у випадку скорочення процедури передачі нафтопроводу "Одеса-Броди" в концесію буде претендувати на перемогу у відповідному конкурсі для запуску нафтопроводу в реверсному режимі, оскільки вважає саме цей напрямок комерційно вигідним і життєздатним у найближчі три роки.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив у п'ятницю президент ТОВ "Торговий дім "ТНК-Україна", віце-президент ТНК-ВР Олександр Городецький.

"Якщо український уряд вважає недоцільним реверс, можливо, ТНК-ВР зможе взяти нафтопровід у концесію і, таким чином, на законних підставах реалізувати проект постачань російської сировини з Бродів в Одесу", - сказав він.

За словами Городецького, компанія побачила нові можливості розвитку проекту "Одеса-Броди" у зв'язку з ініціативою уряду передати нафтопровід у концесію.

"Ми стежимо за розвитком ситуації навколо внесення змін у закон про концесії, розглядаємо можливість участі в майбутніх конкурсах, але важливим недоліком нового документа вважаємо затягнуту процедуру передачі державної власності в приватні руки: зараз вона перевищує 240 днів і, за нашим переконанням, її необхідно скоротити до двох-трьох місяців", - заявив глава "ТНК-Україна".

Городецький відзначив, що ТНК-BP має намір взаємодіяти з членами робочої групи, створеної урядом для якнайшвидшого запуску "Одеса-Броди", переконуючи її в доцільності прокачування саме російської нафти, зокрема через механізм концесії.

Він підкреслив, що 52-кілометрова ділянка нафтопроводу "Одеса-Броди", що пов'язує морський нафтотермінал (МНТ) "Південний" (Одеса) із Придніпровськими магістральними нафтопроводами, не зможе поперемінно качати російську і каспійську нафту через відсутність технічної можливості.

"Цей відрізок замкнутий, він не має ємностей для зливу , і при запуску труби в напрямку з Одеси в Броди постачання російської сировини по Придніпровських магістральних нафтопроводах на МНТ "Південний" і Одесу будуть цілком заблоковані", - сказав Городецький.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса-Броди" здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність – 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів. МНТ "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік зі збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.

З квітня 2003 року в Україні тривала полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу - для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря - для транспортування російської нафти.

Російська компанія ТНК-ВР висловила готовність поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals як товарний кредит на три роки для заповнення "Одеса-Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти на рік для прокачування.

Однак Кабінет міністрів 4 лютого цього року прийняв рішення про використання нафтопроводу "Одеса-Броди" в прямому напрямку. У рамках цього рішення уряд створить робочу групу, що буде вирішувати з власниками нафти питання спільного використання нафтопроводу.

При цьому уряд підтримав законопроект про передачу в концесію нафтопроводу "Одеса – Броди" і МНТ "Південний".


Проект передачі Одеса-Броди в концесію читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування