Російські нафтові олігархи переконували Тодійчука погодитись на реверс "Одеса-Броди"

П'ятниця, 13 лютого 2004, 19:02
Російські нафтові компанії знову намагаються переконати Україну в доцільності використання нафтопроводу "Одеса-Броди" в реверсному режимі до закінчення будівництва ділянки Броди-Гданськ.

Як повідомив Агентству нафтової інформації (АНІ) представник однієї з компаній, це питання обговорювалося 12 лютого на зустрічі спеціального уповноваженого з питань Євроазіатського нафтотранспортного коридору Олександра Тодійчука і заступника міністра палива й енергетики України Богдана Ключка з керівниками провідних російських нафтових компаній.

На зустрічі, зокрема, були присутні президент "ЛУКОЙЛу" Вагіт Алекперов, глава "Сибнефти" Михайло Швідлер, виконавчий директор ТНК-BP Герман Хан, генеральний директор "Сургутнефтегаза" Володимир Богданов, президент "Транснефти" Семен Вайншток, а також заступник міністра енергетики РФ Володимир Станєв.

За підсумками зустрічі представники російських НК відзначили, що пропозиції української сторони про використання маршруту Кременчук-Снігірівка-Південний для транспортування російської нафти додатково в обсязі до 9 млн. тонн на рік не можуть бути реалізовані в зв'язку з відсутністю технічних можливостей у компанії "Транснефть".

Крім того, використання трубопроводу "Одеса-Броди" для транспортування каспійської нафти на західноукраїнські НПЗ, а також постачання на польські і чеські заводи суперечать інтересам російських НК, оскільки це приведе до втрати ринку, повідомив співрозмовник АНІ. Зокрема, це стосується здійснення транспортування по "словацькому" відрізку трубопроводу, власником якого є "ЮКОС", що підтримує загальну позицію, заявлену представниками провідних російських НК, додав він.

За словами джерела, опоненти реверсного використання трубопроводу "Одеса-Броди" вважають неможливою реалізацію даного проекту в зв'язку з посиленням навантаження на Босфор, однак вони не враховують цю ж обставину, пропонуючи вже сьогодні почати транспортування сировини по рівнобіжному "Одеса-Бродам" маршрутові.

"Це явно підтверджує наявність подвійних стандартів в оцінці даної ситуації", - відзначив він.

Говорячи про проект концесійного використання трубопроводу "Одеса-Броди", підтриманого Кабінетом міністрів України, російська сторона висловила думку, що його реалізація можлива тільки у випадку запуску цього напрямку в реверсному режимі в найкоротший термін.

Крім того, у ході зустрічі представники російських компаній висловили побажання щодо зниження тарифів на транспортування і перевалку нафти в українських портах у зв'язку з їх низькою конкурентноздатністю стосовно інших існуючих і транспортних коридорів, що створюються.

Ця обставина може ускладнити процес підписання транзитної угоди між Україною і Росією, тому що російські НК припускають використовувати транзитні транспортні коридори, що проходять через українську територію, по залишковому принципу, вважає джерело.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України 4 лютого прийняв рішення про використання нафтопроводу "Одеса-Броди" в прямому напрямку, тоді як російські компанії були зацікавлені в його реверсному використанні, що дозволило б транспортувати російську нафту на узбережжя Чорного моря. Зокрема, російська компанія ТНК- ВР виражала готовність поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals у вигляді товарного кредиту на 3 роки для заповнення нафтопроводу "Одеса - Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти на рік для прокачування.

Американська Chevron запропонувала Україні транспортування нафти нафтопроводом "Одеса-Броди" в прямому напрямку вже в нинішньому році.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса –Броди" була здана в експлуатацію в травні 2002 року, однак транспортування сировини дотепер не почалося. Пропускна здатність система – 9- 14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" (Одеса) здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік зі збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування