"ІСД" переміг у Польщі, але заважають хабарі від індусо-бритаців?

Понеділок, 16 лютого 2004, 10:40
Переможцем у тендері на приватизацію металургійного заводу "Гута Ченстохова" стане "Індустріальний союз Донбасу".

Про це повідомила польська газета Rzeczpospolita та вже два тижні пишуть інші найсолідніші польські видання, повідомляє "Львівська газета".

Водночас видання зазначає, що офіційно переможця ще не назвали.

За інформацією газети Rzeczpospolita, українські бізнесмени зобов’язалися вкласти в завод 118 млн. євро інвестицій, а також забезпечити гарантію працевлаштування для всього колективу на п’ять років, а також збільшити виробництво сталі впродовж трьох років із 0,5 до 1,4 млн. тонн.

Тим часом, сам процес приватизації виглядає доволі заплутаним. Два тижні тому комісія, яка вела переговори з двома претендентами – "Індустріальним союзом Донбасу" й індійсько-британським LNM, одностайно рекомендувала міністрові державного казначейства пристати на пропозицію саме "ІСД".

Але це міністерство несподівано перекинуло справу кінцевого рішення у виборі стратегічного інвестора урядові з рекомендацією порадитися з президентом Кваснєвським. Потім це ж міністерство натякало, що, мовляв, Євросоюзу не подобається "ІСД".

У цей же час (після закінчення ще в січні всіх відповідних термінів складання приватизаційних пропозицій) LNM раптом написав лист у польське міністерство про покращення своєї пропозиції.

Працівники "Гути Ченстохови" провели референдум у справі проведення страйку у зв’язку із затягуванням урядом приватизаційного процесу. Отримавши лише 48% голосів, заводська "Солідарність" відклала генеральний страйк. Минулого тижня про "Ченстохову" в позитивному плані для "ІСД" розмовляли президенти Польщі й України.

Представник "ІСД" у Варшаві Костянтин Литвинов підкреслює, що шанси української корпорації були підтверджені Євросоюзом тоді, коли "ІСД" став стратегічним інвестором в Угорщині.

А речник LNM Антоні Стирчула, який кілька років тому працював у команді президента Кваснєвського, стверджує, що ця фірма просто уточнила свою пропозицію і що кожному дозволено писати листи, наголошуючи на своїх принадах.

Тим часом, у бізнесових колах і серед тих, хто займаються польсько-українськими справами, все частіше лунають розмови про якусь дивну залежність чиновників міністерства державної скарбниці від LNM, який уже контролює 70% польського металургійного ринку.

"А в Інтернеті, особливо на сторінках ченстоховського відділення "Газети Виборчої", відверто пишуть, що в нерішучості чиновників винуваті звичайнісінькі конверти – мовляв, усі були впевнені, що такими справами займаються лише на Сході. Виявляється, навпаки", - зазначає "Львівська газета".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування