Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко закликала опозицію об'єднатися через "Файненшл таймс"

Вівторок, 17 лютого 2004, 10:38
Одна з лідерів української опозиції Юлія Тимошенко закликає всі опозиційні сили країни відкинути розбіжності й об'єднатися на захист демократії.

У статті в британській газеті "Файненшл таймс" вона обґрунтовує свій заклик тим, що для нинішньої конституції України, на її думку, існує загроза, оскільки президент Леонід Кучма пропонує її переглянути. Реформа передбачає заміну нинішньої президентської республіки на парламентську.

"Він хоче змінити конституцію України, - пише Тимошенко, - не тому, що раптом усвідомив, що парламентська система краще за президентську, а просто для збереження своєї влади. Він знає, що при нинішньому стані речей йому навряд чи вдасться зберегти її, коли цього року мине його другий президентський термін".

"Насправді, - вважає лідер опозиційного Блоку Юлія Тимошенко (БЮТ), - погано на Україні не з конституцією, а з Кучмою і його адміністрацією, яких переслідують обвинувачення в корупції і співучасті у вбивстві журналіста".

"Його уникають інші світові лідери, і він глибоко непопулярний серед свого народу. Він знає, що в нього мало шансів на переобрання, от чому він виступив зі своїм планом створення "парламентської республіки", - відзначила лідер БЮТ.

За цією системою, підкреслює Тимошенко, яка була у свій час віце-прем'єром, "в Україні буде слабкий президент і сильний прем'єр-міністр".

"Прем'єр, що не повинен бути виборною посадою (загальним голосуванням - ІФ), буде обиратися парламентом. Кучма упевнений, що контрольовані ним групи, зв'язані спільними корисливими інтересами, будуть верховодити в парламенті", - відзначає Тимошенко.

"Таким чином, вони оберуть Кучму або, якщо він з якоїсь причини вважатиме за потрібне не висуватися, виберуть прем'єр-міністром одного з його протеже", - підкреслює лідер БЮТ.

Закликавши наостанок до об'єднання всієї опозиції, вона зауважує, що "головна вага забезпечення демократії на Україні повинна лягти на український народ. Супротивники нинішнього режиму повинні відкинути суперництво і згуртуватися в єдину силу, оскільки ізольовані опозиційні діячі занадто вразливі як для лестощів, так і для погроз з боку уряду".

"Така об'єднана опозиція повинна також запропонувати Кучмі шлях до того, щоб піти від влади і бути при цьому в безпеці. Мирна передача влади, як це відбулося в Грузії, повинна бути пріоритетом. Що стосується друзів Кучми, їм потрібно запропонувати угоду: зберігайте свої статки, отримані несправедливим шляхом, але тримайтеся подалі від політики", - пише в британській газеті Тимошенко.

Інтерфакс-Україна



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: