Російські нафтові олігархи позмагаються за "Одеса-Броди" з "донецькими"

Вівторок, 17 лютого 2004, 14:28
Російські нафтові компанії зацікавлені одержати нафтопровід "Одеса – Броди" в концесію, що дозволить їм використовувати трубу в реверсному режимі, пишуть російські "Ведомости".

Газета відзначає, що в уряді не заперечують проти передачі нафтопроводу в концесію. Зокрема, віце-прем'єр Андрій Клюєв відзначає, що "передача трубопроводу в концесію консорціумові - це найбільш сприятливий спосіб його експлуатації".

Міністр палива й енергетики України Сергій Єрмілов говорить, що вже "запросив російські компанії – ТНК-ВР, "ЮКОС", "ЛУКОЙЛ" – брати участь у концесії". Утім, він відзначив, що бажання керувати трубою можуть висловити й українські компанії, пишуть "Ведомости".

У той же час, як повідомило "Ведомостям" джерело в адміністрації президента, "найбільш ймовірним українським претендентом на участь у створюваному консорціумі є концерн "Енерго", близький до віце-прем'єра Андрія Клюєва (в Україні вважається, що концерн "Енерго" близький до генпрокурора Васильєва). Сам Клюєв цю інформацію коментувати відмовився, відзначає видання.

До Верховної Ради подано законопроект, який передбачає внесення нафтопроводу "Одеса – Броди" в перелік об'єктів, що можуть бути передані в концесію.

На думку автора поправок, комуніста Пилипа Буждигана, прийняття поправок "буде сприяти залученню іноземних і українських інвесторів, дозволить завантажити нафтопровід".

Поправки говорять, що визначати терміни концесії і вибирати концесіонерів буде спеціальна робоча група Мінпаливенерго. Критерії добору - здатність завантажити трубопровід нафтою і надати інвестиції.

Заступник голови комітету з національної безпеки Верховної Ради комуніст Георгій Крючков упевнений, що передача нафтопроводу в концесію дозволить почати реверс доти, доки трубопровід через три роки не добудують до Плоцька, пише видання.

Він стверджує, що уряд про своє рішення не завантажувати трубу російською нафтою оголосив лише усно, а в постанові Кабміну, прийнятій за підсумками засідання, написано: "Необхідно якомога швидше завантажити трубопровід нафтою", але не сказано, який і в якому напрямку, пишуть "Ведомости".

Саме на такий варіант розвитку подій розраховують і російські нафтовики.

Як сказав "Ведомостям" президент Торгового дому "ТНК-Україна" Олександр Городецький, якщо ТНК-ВР стане концесіонером нафтопроводу, то зможе "на законних підставах реалізувати проект постачань сировини з Бродів в Одесу".

Гендиректор компанії "Лукойл-Україна" Олександр Неруш повідомив, що його компанія готова розглянути будь-яку інвестиційну пропозицію по використанню нафтопроводу. А заборону реверсу він називає "помилкою, за якої прийдеться дорого заплатити", пише російське видання.

Городецького не влаштовує лише встановлений законом тривалий термін передачі держвласності в приватні руки. Він говорить, що з нинішніх 240 днів його треба скоротити до 60 - 90 днів.

Виконавчий директор консалтингової компанії FKG Ukraine Оле Стрельников думає, що Україні "все-таки доведеться погодитися на реверс". Українські чиновники коментувати можливість реверсного використання труби відмовилися, пишуть "Відомості".

Трубопровід пропускною здатністю 9 - 14 млн. т нафти на рік між нафтотерміналом "Південний" (Одеса) і магістральним нафтопроводом "Дружба" був побудований 3 роки тому для прокачування з Одеси в Європу каспійської нафти.

У той же час в Україні півроку тривала полеміка про використання "Одеса-Броди". У липні 2003 р. ТНК-ВР, "ЛУКОЙЛ", "Сибнефть" і "Славнефть" гарантували Мінпаливенерго завантаження нафтопроводу в обсязі 9 млн. т щорічно по напрямку з Бродів в Одесу. Однак 4 лютого Кабмін відмовився від реверсного використання труби.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування