Ющенко створює центр для опору Кравченку і Медведчуку

Середа, 18 лютого 2004, 12:53
"Наша Україна" має намір звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням розслідувати факти політичного переслідування з боку ДПА представників блоку та дати їм відповідну правову оцінку.

Про це йдеться в заяві блоку з приводу наростаючого тиску органів податкової адміністрації на представників "Нашої України".

В заяві відзначається, що об‘єктами перманентної уваги податкової стали підприємства, що були колись засновані чи очолювані депутатами від "Нашої України" всіх рівнів – від депутатів місцевих рад до Верховної Ради України.

"Характерно, що хвилі особливої "податкової уваги" припадають на ті періоди, коли "Наша Україна" займала принципову позицію з приводу так званої конституційної реформи", - зазначається в ній.

"Нікого не хвилює факт порушень. Був би об‘єкт – кримінал пришиють. Нічим іншим, як прагненням поставити на коліна тих, хто не йде на компроміси з власною совістю, має достатню мужність сказати "ні" спробам зберегти діючий режим, пояснюється свавілля податкових чиновників", - говориться в заяві.

Блок Ющенка наголошує, що "Україна перетворилася в країну поза законом і демократією", а органи податкової – на нове НКВС.

"У прагненні самозбереження влада переступає через закони й Конституцію. В країні стали нормою порушення прав і свобод громадян, репресії. Вже нікого не здивуєш цензурою засобів масової інформації та "темниками". Право громадян на правдиву інформацію зведено до єдиної можливості – читати й бачити між рядками", - говориться в заяві.

Фракція "Нашої України" висловлює рішучий протест щодо використання державних органів у якості "інструмента політичної розправи" і наполягає на тому, щоб у відповідності до закону про дерегуляцію підприємницької діяльності "негайно були оприлюднені графіки перевірок, які ДПА має намір проводити до президентських виборів".

"У період до виборів президента необхідно також утриматися від будь-яких позапланових перевірок підприємств та засобів масової інформації", - говориться в заяві.

Блок також звертається до Генеральної прокуратури України з проханням розслідувати факти політичного переслідування з боку ДПА та дати їм відповідну правову оцінку.

"У випадку невиконання цих вимог ми готові дати адекватну відповідь. Ми оголошуємо про заснування постійно діючого координаційного центру, який відслідковуватиме факти зловживання владними повноваженнями та службовим становищем посадовими особами, які займаються переслідуваннями за політичною ознакою", - говориться в заяві "Нашої України".

Це вже друга заява "Нашої України" із приводу використання податкових органів як засобів політичного тиску. Однак із того часу перевірки підприємств членів "Нашої України" не припинилися, а лише посилилися.

Відомий економіст з американського Фонду Карнегі Андерс Аслунд, коментуючи Радіо "Свобода" події навколо податкових перевірок, сказав, що "це очевидно, що якщо податкова вдарила одночасно по двох найбагатших бізнесменах, які стоять за "Нашою Україною" та Віктором Ющенком, то це мусить бути політична дія".

"Добре відомо, що в Україні податкову використовують як головний засіб репресій. Досить такого прикладу: минулого року податкова здійснила 260 перевірок проти засобів масової інформації в Україні. Так що це частина загальної тенденції", - сказав Аслунд.

Аслунд також скритикував нинішню систему повернення ПДВ, яка опинилася у центрі конфлікту між Порошенком та податковою.

За його словами, ця система не працює у жодній з пострадянських країн і є одним з найбільших джерел для корупції. "Для державного чиновника просто неприродно щось повертати без того, щоб не дістати з цих грошей комісійні", - сказав Аслунд в інтерв’ю радіо "Свобода".

Читайте також:

Податкова перевіряє 5-й канал

ПОДАТКОВА МАСОВО АТАКУЄ "НАШУ УКРАЇНУ"

Порошенко буде позиватися з ДПАУ і розслідує її махінації з ПДВ

ДПАУ ВЗЯЛАСЯ ЗА ФІРМИ ПОРОШЕНКА


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування