СУРКІСУ ВІДМОВЛЕНО У ПРАВІ В`ЇЗДУ ДО США?

Середа, 18 лютого 2004, 14:33
Заступнику голови СДПУ(О), главі Федерації футболу України Григорію Суркісу відмовлено у американській візі.

Про це повідомляє радіо "Свобода" з посиланням на народного депутата Володимира Стретовича ("Наша Україна").

"Разом зі мною до Сполучених Штатів повинен був прилетіти відомий політик і бізнесмен Григорій Суркіс. Однак американська амбасада повернула мені документи з візою, а йому відмовила у наданні візи. Це факт 30 січня", - сказав Стретович.

На його думку, цей факт є результатом запровадження нового закону США про попередження в'їзду на територію країни причетних до корупції осіб.

Таке завдання поставив перед американськими дипломатами президент Буш, підписавши у середині січня антикорупційну прокламацію. Тепер Сполучені Штати будуть відмовляти у наданні візи усім іноземним громадянам, які через корупцію зашкодили інтересам американської безпеки чи бізнесу, зазначає "Свобода".

"Я думаю, що ця програма вже запущена у дію, і це прізвище, напевно, не поодиноке", - прокоментував Стретович, який є головою комітету Верховної Ради з питань боротьби з корупцією.

Проблема зі в’їздом до США може виникнути і у політичного візаві Суркіса, одного з лідерів опозиції Юлії Тимошенко, повідомляє "Свобода". Її ім’я згадується у документах американської прокуратури, що стосуються "справи Лазаренка", зазначає радіостанція.

Окрім фінансових зловживань, до прикладів корупції Буш відніс і свідоме порушення держслужбовцями демократичних норм, як, наприклад, тиск на суддів чи обмеження свободи виборчого процесу.

Указом президента Буша визначені чотири категорії осіб, яким США тепер відмовлятимуть у візі.

Перш за все, це ті державні службовці, які отримували фінансову чи іншу винагороду, зловживаючи своєю посадою.

По-друге, це особи, підозрювані у хабарництві.

До третьої категорії осіб президент США відніс усіх іноземних посадовців, які втручалися у виборчий чи судовий процес або викрадали державні кошти.

І четверта категорія включає усіх родичів та близьких перелічених вище осіб, які користувалися винагородами, отриманими внаслідок корупції.

Корумпованість стане підставою для відмови в американській візі, лише якщо вона зашкодила економічним інтересам США, їхній національній безпеці, а також стабільності демократичних інститутів у світі, зазначає "Свобода".

Як сказав директор програм американського відділення міжнародної неурядової організації "Transparency International" Дайан Коун, об'єктивна оцінка шкоди інтересам США може здійснюватися лише на найвищому рівні. Тому рішення щодо відмови у візі корупціонерам буде найчастіше ухвалюватися у Вашингтоні.

"Зазвичай рішення про надання чи відмову у візі ухвалюється на консульському рівні представником еміграційної служби США у певній державі. У цьому ж випадку прокламація вимагає, щоб рішення ухвалювалося Державним секретарем чи призначеною ним особою", - сказав Коун.

"Тому ми сподіваємося, що на такому високому рівні справи будуть розглядатися детальніше. І це дозволить уникнути невиправданих рішень", - зазначив "Transparency International".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування