Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські політтехнологи бояться навали бруду з Росії

Середа, 18 лютого 2004, 14:44
Завдяки російським веб-сайтам Інтернет перетворюється у "помийну яму" для "мочилова" політичних суперників в Україні.

Про це заявив журналістам під час прес-конференції голова правління Асоціації політичних консультантів України Андрій Сайко.

Така політична боротьба із застосуванням брудних технологій, за його словами, схожа на ситуацію, коли суперники "виходять на татамі в кімоно, але з бейсбольними бітами в руках".

За його словами, напередодні наступних президентських виборів слід очікувати приїзду "на заробітки" в Україну російських політтехнологів.

"Ми не боїмося їх як конкурентів по цеху, ми боїмося використання чорних технологій, які деформують волевиявлення народу України", - підкреслив Сайко.

"Інтернет – дуже серйозний медіа-ресурс. Але до нього має відношення не більше 2% населення. Із цих двох процентів добре якщо 30% коли-небудь взагалі заходять на політичні сайти. Тобто, поширювачем цієї інформації і зброєю в руках маніпуляторів є представники друкованих ЗМІ, радіо і телебачення", - зауважив Сайко.

Автори вкидання "бруду" в Інтернет, підкреслив Сайко, прекрасно прораховують весь ланцюжок поширення інформації.

Спочатку розроблену інформацію закидають на "чорний" сайт. Цей "чорний" сайт цитується вже більш-менш розкрученим "білим" сайтом, а далі його цитує який-небудь масовіший і доступніший за Інтернет засіб інформації – радіо, телебачення чи газета.

"Але цей ЗМІ всього один, і його теж враховано у "ланцюжку" і проплачено йому за цю провокацію. А от всі решта мас-медіа, які підхоплюють новину, просто використовуються ініціаторами, як "лохи", - зазначив Сайко.

За словами Сайка, Асоціація бере на себе зобов'язання моніторити Інтернет і пропонує провести протягом наступного місяця круглий стіл за участю політиків, нардепів, юристів, і журналістів, щоб обговорити цю проблему.

На думку АПКУ, суто правового регулювання тут недостатньо. Тому що, переконаний Сайко, "ближчим часом жоден ухвалений, навіть наймудріший закон по інтернет-простору не запрацює", оскільки, на його думку, не готове правозастосування.

Передусім не готові до застосування законів судді, багато з яких навіть не знають різниці між сайтом і чатом, додав Сайко.

Тому єдиний засіб, який поки що бачить Асоціація – це рамки, які повинен собі ставити сам журналіст-професіонал. Асоціація закликає журналістів, які є споживачами і трансляторами інформації з Інтернет, обговорити цю проблему і укласти між ЗМІ чи журналістськими громадськими організаціями гласну або негласну угоду про використання інформації лише із "чистих" джерел.

Асоціація політичних консультантів України зареєстрована Мін'юстом у вересні 2003 року і об'єднує фахівців з проведення виборчих і політичних кампаній, які не належать до партійних і владних структур.

Як стверджується у довідці про АПКУ, основним джерелом фінансування діяльності Асоціації є благодійні внески.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування