Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У БЕРЛІНІ ГЕНЕРАЛ РОЗВІДКИ УКРАЇНИ ЗАЯВИВ ПРО "ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ" КУЧМИ

Середа, 18 лютого 2004, 19:01
Генерал зовнішньої розвідки України, співробітник посольства України в Берліні Валерій Кравченко заявляє, що має у своєму розпорядженні дані "про злочинну діяльність режиму Кучми".

Валерій Кравченко виступив із заявою в ефірі російської служби радіо "Німецька хвиля".

Як повідомляє радіостанція, у середу в берлінську студію "Німецької хвилі" прийшов "незвичайний гість – генерал зовнішньої розвідки України, радник українського посольства в Німеччині Валерій Кравченко".

"Німецька хвиля" повідомляє, що він попросив співробітника радіостанції Микиту Жолквера надати йому можливість для короткої заяви.

Генерал Кравченко сказав, що "має у своєму розпорядженні матеріали про злочинну діяльність режиму Кучми".

Кравченко повідомив, що його матеріали доводять, що "підлеглі Кучми, голова СБУ Ігор Петрович Смешко, а також керівник Головного керування Розвідки Олег Григорович Синянський у порушення Конституції і закону про розвідувальні органи України дають вказівки своїм співробітникам за кордоном стежити за депутатами Верховної Ради України з числа опозиції".

За словами Кравченка, про це сказано в одній з отриманих ним інструкцій.

Генерал повідомив, що вказівка стежити стосувалася також "членів уряду від міністра і вище".

"Наявні в мене матеріали я готовий передати представнику Генеральної прокуратури України й у комітет Верховної Ради України з прав людини", - повідомив генерал.

Кравченко відзначив, що отримував указівку стежити за підготовкою до форуму, що організовував блок "Наша Україна", очолюваний Віктором Ющенком.

При цьому, за словами Кравченка, Ющенко готував цей форум у Києві, а вказівки надходили здійснювати роботу на території Німеччини.

"Кримінал полягає в тому, що існує закон про розвідоргани України, який ухвалений у березні 2001 року і підписаний президентом Кучмою. Відповідно до цього закону, я як співробітник розвідки не маю права втручатися в політичну діяльність нашої держави, а тим більше здійснювати стеження за опозиційними партіями. Це чітко сказано в законі", - сказав він.

Генерал додав, що "і президент України, що, відповідно до цього закону, здійснює загальний контроль і загальне керівництво розвідкою України, повинен був про це знати.

На питання, чи говорив Кравченко про такі вказівки "у Центрі", він відповів: "Звісно".

На що, за його словами, він одержав відповідь: "Це не моя справа, я повинен виконувати вказівки, що виходять з центру".

На питання, які оперативно-розшукові заходи він проводив, Кравченко відповів: "Звісно, ніяких".

Генерал також розповів про себе: "Я 30 років працюю в органах, загальна вислуга в мене складає 48 років. Я закінчив вищу школу КДБ у Москві, 5 років я працював в Афганістані, 4 роки я пропрацював у посольстві України в Бонні, потім у Берліні, і зараз це моє третє закордонне відрядження".

Генерал Кравченко відзначив, що після його інтерв'ю в Берлін повинні прибути представник Генеральної прокуратури України, а також представник Комітету Верховної Ради з прав людини, "яким я і зможу передати ці матеріали".

Як відомо, 20 лютого в Берліні відбудеться зустріч президента Кучми і канцлера Німеччини Герхарда Шредера.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування