Кучма і Смешко домовилися не засилати шпигунів у АП, Кабмін, ВРУ

Середа, 18 лютого 2004, 19:02
В Україні припиняється практика відрядження співробітників спецслужб до вищих органів державної влади.

Відповідний указ "Про додаткові заходи щодо дальшої демократизації суспільства та посилення цивільного контролю за діяльністю правоохоронних та розвідувальних органів України" підписав президент Кучма.

Відбулося це під час зустрічі з головою Служби безпеки України Ігорем Смєшком, повідомляє прес-служба президента.

Указ виданий з метою поліпшення демократичного цивільного контролю за діяльністю правоохоронних та розвідувальних органів, виконання міжнародних зобов`язань України щодо інтеграції до Європейського Союзу, реалізації державної політики в цих сферах та подальшої демократизації суспільства, а також ліквідації негативної спадщини часів радянського КДБ.

Згідно з указом, в Україні припиняється практика відрядження співробітників спецслужб до вищих органів державної влади (апарату Верховної Ради, адміністрації президента України, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури, апарату РНБО України, центральних органів виконавчої влади) для здійснення оперативно-розшукової діяльності під час перебування на офіційних посадах в цих установах.

Голова СБУ Ігор Смєшко зазначив, що для всіх співробітників Служби безпеки, які працювали на відповідних посадах та відкликаються згідно з указом президента України, будуть надані рівноцінні посади в структурі органів СБУ.

Співрозмовники також зазначили, що цей документ має створити умови для підвищення ефективності контролю з боку органів державної влади за роботою спецслужб і правоохоронних органів та унеможливити будь-який вплив з боку цих служб та органів на результати такого контролю.

"Це ще один крок до європейської моделі місця спеціальних служб в державі", - наголосив Ігор Смєшко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування