Київ наполягає на вступі до ЄС

Середа, 18 лютого 2004, 22:39
Міністр закордонних справ відкидає критику курсу, яким рухається Україна

Незадовго до візиту в Німеччину президента Леоніда Кучми, який повинен відбутися в четвер, уряд України відкидає критику своєї "маятникової політики" коливань між Сходом і Заходом.

"Для нас не існує ніякого іншого напряму, крім як в Європейський союз, - заявив газеті Sueddeutsche Zeitung міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко. - Ми хочемо вступити як можна швидше. Туреччина намагається зробити це з 1963 року, нам знадобиться менше часу, хоч це буде нелегкий шлях. Було б нелогічно не прийняти Україну".

Важливим кроком до зближення, зі слів Грищенка, є створення зони вільної торгівлі.

У останні місяці між Україною і Росією знову встановилися тісні стосунки. На Заході це викликало сумніви з приводу зовнішньополітичної стабільності України.

Після розширення на схід, яке станеться в травні, Європейський союз буде безпосередньо межувати з цією колишньою радянською республікою. Досі уряд у Києві марно сподівався на вироблення конкретного за часом плану вступу до ЄС.

Провідні західні політики, такі як голова Єврокомісії Романо Проді і міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер, останнім часом, навпаки, рішуче закликали Україну до економічних і політичних реформ.

Нарешті, Брюссель різко розкритикував дії проти опозиції, коли влада в східноукраїнському місті Донецьк жорстко перешкодила проведенню заходу, організованого рухом "Наша Україна" екс-прем'єра Віктора Ющенка.

Скепсис на Заході викликала також укладена осінню угода між Росією, Україною, Білорусією і Казахстаном про створення єдиного економічного простору, свого роду "східного ЄС". У цьому спостерігачі бачать підтвердження своєї позиції, що Україна знов може потрапити під сильний вплив Москви.

Міністр закордонних справ Грищенко визнав, що Росія прагне до посилення впливу. В угоді з трьома державами - членами СНД він, проте, бачить передусім можливість розширення торгівлі з цими країнами.

"Росія – це величезний ринок", - говорить він і додає, що це не має відношення до бажання України вступити в ЄС. Зрештою, обсяг торгівлі з ЄС в останні десять років збільшився більш ніж втричі, заявив він. При цьому Грищенко розкритикував вичікувальну позицію західних фірм, що не поспішають робити інвестиції в Україну.

З приводу внутрішньополітичного процесу реформ міністр висловився самокритично. "Наша демократія недосконала", - сказав він, маючи на увазі судову і адміністративну систему, яку треба модернізувати і захищати від незаконного впливу. При цьому Грищенко відкинув обвинувачення з приводу обмежень свободи слова і утисків опозиції.

Переклад: Інопреса

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News