СБУ НАЗИВАЄ АБСУРДОМ ЗАЯВИ КРАВЧЕНКА В БЕРЛІНІ ПРО ЗЛОЧИННІ НАКАЗИ КУЧМИ

Середа, 18 лютого 2004, 23:19
Служба безпеки України називає абсурдними заяви співробітника СБУ, генерал-майора Валерія Кравченка в Берліні про те, що керівники українських спецслужб дають вказівки своїм співробітникам за кордоном стежити за депутатами Верховної Ради з числа опозиції, а також за членами уряду.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі СБУ в середу.

У середу російська служба радіо "Німецька хвиля" повідомила, що в берлінський офіс радіостанції прийшла людина, яка назвалася генералом зовнішньої розвідки України, радником українського посольства в Німеччині Валерієм Кравченком. Він заявив, що має в своєму розпорядженні матеріали про "злочинну діяльність режиму Кучми" – політичне стеження за опозицією, санкціоноване владою.

Він сказав, що керівники українських спецслужб віддають вказівки своїм співробітникам за кордоном стежити за депутатами Верховної Ради з числа опозиції, а також за членами уряду.

У СБУ повідомили, що Кравченко Валерій Миколайович 1945 року народження є співробітником СБУ, який донедавна виконував обов'язки офіцера безпеки посольства України в Німеччині (Берлін).

11 лютого цього року він отримав розпорядження прибути в Київ у службове відрядження, під час якого мало вирішуватися питання про його подальше перебування на посаді, в тому числі з урахуванням його віку і стану здоров'я.

У зв'язку з відмовою Кравченка виконати відповідний наказ МЗС України 16 лютого відбулася заміна цього співробітника новим офіцером.

"Оприлюднені Кравченком обвинувачення керівництва СБУ є абсурдними по суті. Дача керівництвом СБУ будь-яких протиправних вказівок або задач, в тому числі політичного забарвлення, заборонена законом України, а тому ніколи не допускалася", - говориться в повідомленні прес-служби.

У той же час, визнаючи відповідальність за будь-які дії своїх співробітників, СБУ вважає за необхідним прокоментувати можливе підґрунтя згаданих публікацій.

"Очевидним мотивом поведінки Кравченка є особисті меркантильні інтереси з приводу можливого припинення його закордонного відрядження. Посилання Кравченко на "вказівки керівництва стежити за депутатами Верховної Ради і членами уряду від міністра і вище" є, очевидно, свідомою провокацією з боку офіцера", - повідомили в прес-службі.

Тим часом, в посольстві України в Німеччині агентству повідомляли увечері кілька разів, що в диппредставництві в середу відбулася нарада. Про її підсумки не повідомляється.

Прес-служба Міністерства закордонних справ України також поки не коментує ситуацію.

Читайте також:

У БЕРЛІНІ ГЕНЕРАЛ РОЗВІДКИ УКРАЇНИ ЗАЯВИВ ПРО "ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ" КУЧМИ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News