"Тагесцайтунг": Кучма не розуміє до кінця суть Основного закону

Четвер, 19 лютого 2004, 12:06
Останні намагання українського президента змінити українську конституцію німецька газета "Тагесцайтунг" називає спробою Кучми та його оточення залишитися при владі на наступні роки.

Саме такі думки висловлює автор статті під назвою "Самого Основного закону ще замало для демократії", що опублікована в берлінській газеті "Тагесцайтунг" напередодні візиту до Німеччини президента Леоніда Кучми, повідомляє радіо Німецька хвиля.

"Німецька конституція слугує для мене взірцем", - заявив нещодавно глава української держави. Але складається враження, що він не зумів до кінця зрозуміти суть Основного закону. Останні намагання змінити українську конституцію, це – ні що інше, як спроба Кучми та його оточення залишитися при владі на наступні роки", - пише газета.

"24 грудня минулого року 276 депутатів (а це більшість українського парламенту) проголосували в першому читанні за зміни до Конституції, які передбачають заміну прямих виборів президента голосуванням у Верховній Раді. Разом з цим, згідно з офіційним поясненням, левова частка президентських повноважень передається законодавцям", - підкреслює газета.

"Тагесцайтунг" звертає увагу на те, що "не треба мати багато фантазії, аби розгадати суть цього маневру. Леонід Кучма, політичний імідж якого ушкоджено, на президентських виборах восени цього року практично не має шансів на перемогу".

"Водночас прихильникам Кучми, які пов'язані з олігархами, вдалося шляхом різноманітних маніпуляцій взяти парламент міцно в свої руки. Навіть незважаючи на те, що на виборах 2002 року перемогу здобув виборчий блок "Наша Україна" під керівництвом Віктора Ющенка - кандидата в президенти, який має найбільше шансів на перемогу, й найнебезпечнішого конкурента Кучми", - йдеться в газеті.

"Ще мусить Конституційний суд України дати можливість відбутися цій реформі. Та якщо вона, як на те виглядає, почне діяти в останньому варіанті, тоді Кучмі немає чого боятися. Йому якраз така дискусія на часі, аби відволікти увагу від своїх помилок", - стверджує "Тагесцайтунг".

"Наступний керівник держави, власне – з табору противника, матиме обмежені повноваження. І навпаки, тоді настала б черга діяти зміцнілому парламенту, який визначатиме наступного главу уряду. З огляду на відсутність інших альтернатив та на співвідношення політичних сил ім'я наступного прем'єра знову може бути Леонід Кучма", - застерігає газета "Тагесцайтург".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування