Заяви Кравченка матимуть міжнародний резонанс, але не примусять Кучму відмовитись від планів

Четвер, 19 лютого 2004, 14:04
Заява генерала Кравченка, безумовно, матиме великий міжнародний резонанс. Про це в інтерв`ю журналістам сказав член фракції СПУ Юрій Луценко, коментуючи заяву генерала Валерія Кравченка в інтерв'ю російській службі "Німецької хвилі".

Він зазначив, що, на жаль, для України звичною є практика "слідкування і підслуховування розмов політиків і урядовців", в той час як у світі це є безпрецедентним і неможливим. Він зазначив, що заява Кравченка "завдасть колосального удару по іміджу Леоніда Кучми". Він водночас зазначив, що це жодним чином не вплине на наміри Кучми балотуватися на третій термін президентства.

За його словами, відмова від балотування може бути лише у випадку, коли "це диктуватиметься йому президентом сусідньої держави, або двома-трьома олігархами і його оточенням".

Луценко зазначив що генерал Кравченко є не тільки "чесною і патріотичною людиною, яка діяла по закону і совісті, а є й розумною людиною, яка завдала удару" по владі в "найбільш незручний для неї час".

Водночас Луценко зауважив, що незнайомий із генералом Кравченком.

Народний депутат вважає, що "це скандал", і такі дії влади щодо прослуховування і слідкування за посадовими особами мають дістати реакцію з боку Генеральної прокуратури, "але нам зрозуміло, що нічого не буде, поки країною править Кучма".

"Заява Кравченка засвідчує, що Микола Мельниченко - не один, – зазначив народний депутат. – Влада мусить усвідомити, що майорів на всіх вистачить, і все таємне рано чи пізно стане явним".

В інтерв`ю журналістам представник президента у Верховній Раді України Олександр Задорожній відмовився коментувати заяву генерала Кравченка, зазначаючи, що він не може нічого сказати з цього приводу, "крім грубих слів". Він повідомив, що виходячи зі своєї роботи в системі влади, він може сказати, що "таких інструкцій немає". За його словами, вони є хіба що "в його уяві" (йдеться про генерала Кравченка).

Як повідомила російська служба "Німецької хвилі", Кравченко розповів, що володіє "матеріалами про злочинну діяльність режиму Кучми.

Ці матеріали, зокрема, доводять, що його підлеглі, голова Служби безпеки України Ігор Петрович Смешко, а також керівник Головного управління розвідки Олег Григорович Синянський у порушення Конституції та закону про розвідувальні органи України дають вказівки своїм співробітникам за кордоном стежити за депутатами Верховної Ради України з числа опозиції, а також за "членами уряду від міністра і вище", як вказано в одній з отриманих мною інструкцій".

Ці матеріали, за словами Кравченка, він готовий "передати представнику Генеральної прокуратури України і в комітет ВР з прав людини".

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News