Кучмагейт-3. Хто наказував стежити за опозицією

Четвер, 19 лютого 2004, 16:04
Комплекс майора Мельниченка квітне в українських спецслужбах. При чому проявляється, як завжди, в найбільш несприятливий момент для Кучми. Напередодні візиту до Німеччини Кучма знову опинився в епіцентрі міжнародного скандалу.

У середу до офісу російської служби радіо "Німецька хвиля" завітав такий собі генерал зовнішньої розвідки України Валерій Кравченко, який працює в німецькому посольстві, і попросив надати йому час для спеціальної заяви.

Кравченко заявив, що має у своєму розпорядженні дані "про злочинну діяльність режиму Кучми".

Генерал повідомив, що його матеріали доводять, що підлеглі Кучми, зокрема голова СБУ Ігор Петрович Смешко, а також керівник Головного управління розвідки Олег Григорович Синянський на порушення Конституції і закону про розвідувальні органи України дають вказівки своїм співробітникам за кордоном стежити за депутатами Верховної Ради України з числа опозиції".

Як каже Кравченко, одну з таких інструкцій отримав він сам. В ній зокрема від генерала вимагалося організувати стеження за підготовкою до форуму Ющенка у Києві, хоча сам він перебував у Берліні.

Генерал повідомив, що вказівка стежити стосувалася також "членів уряду від міністра і вище".

За словами Кравченка, "кримінал полягає в тому, що існує закон про розвідоргани України, який ухвалений у березні 2001 року і підписаний президентом Кучмою".

"Відповідно до цього закону, я як співробітник розвідки не маю права втручатися в політичну діяльність нашої держави, а тим більше здійснювати стеження за опозиційними партіями. Це чітко сказано в законі", - наголосив генерал.

Незважаючи на те, що нинішній злочин значно поступається за масштабом "проханням" прибрати журналіста чи наміру торгонуть "кольчугами" із Саддамом, все ж немає сумнівів, що заява Кравченка матиме широкий міжнародний резонанс. Оскільки для цивілізованого світу є абсолютно неприйнятним те, що в Україні давно вже стало звичною практикою.

Про те, що за опозицією стежать – відомо всім і давно. Про це говорять принаймні років п'ять. Слідкували за Морозом в 1999, за Ющенком, за рядовими представниками опозиційних сил. Восени, коли тоді ще генпрокурор Піскун оголосив у розшук чоловіка Тимошенко, лідер БЮТ скликала прес-конференцію, на якій розповіла, як спецслужби окопалися просто перед її будинком і не дають спокійно чхнути останні півроку.

Слідкували навіть за Литвином. Влітку 2003 член фракції Соцпартії Микола Карнаух в день направлення трьох законопроектів змін до Конституції звернувся до генерального прокурора і міністра внутрішніх справ України з проханням дати пояснення з приводу встановлення візуального спостереження за головою Верховної Ради, пославшись на існуючу в нього інформацію.

При цьому СБУ і Генпрокуратура завжди виявляли готовність розслідувати дані факти, за наявності доказів.

На заяву берлінського генерала, що наявні матеріали він готовий передати представнику Генеральної прокуратури України й у комітет Верховної Ради України з прав людини", генпрокуратура одразу ж висловила готовність їх розглядати.

"Ми у встановленому порядку розглядаємо всі документи, які надходять до Генеральної прокуратури", - сказала у коментарі "Українській правді" речник Генпрокуратури Оксана Соколова.

В той же час СБУ, як і випадку з Мельниченком, відразу спробувала спростувати інформацію Кравченка, назвавши заяви берлінського генерала абсурдними.

При цьому спецслужба визнала, що така людина працювала в Берліні. Однак тиждень тому, за словами прес-секретаря СБУ, він отримав розпорядження прибути в Київ, щоб вирішити питання про його подальше перебування на посаді, в тому числі з урахуванням його віку і стану здоров'я.

Наказ Кравченко відмовився виконати. Після чого МЗС України видав відповідне рішення і 16 лютого відбулася заміна його новим офіцером. Відтак мотивом заяви Кравченка СБУ називає "особисті меркантильні інтереси з приводу можливого припинення його закордонного відрядження".

Версію про відкликання генерала через його вік підтвердив "Українській правді" і один зі співробітників німецького посольства, зазначивши, що такі чутки ходили в амбасаді. В той же час співрозмовник повідомив, що Кравченко прийшов працювати в посольство тільки в 2002, був приємною компанійською людиною і завжди тримав себе в тонусі.

За словами самого Кравченка, він 30 років працював у органах, а загальна вислуга складає 48 років. Він закінчив вищу школу КДБ у Москві, 5 років працював в Афганістані, 4 роки – у посольстві України в Бонні, потім – у Берліні, і це його третє закордонне відрядження.

Не виключаючи правдивість версії про відкликання, можна припускати і те, що її сформували постфактум після заяви генерала, щоб дезавуювати сказане.

Адже списати все на особисті образи легше, ніж пояснити, навіщо Кучма присвоїв 22 січня Смешку дипломатичний ранг надзвичайного і повноважного посла, а Синянському - надзвичайного й повноважного посланника.

До речі, нинішній голова 1-го розвідуправління СБУ Cинянський, якому зараз лише 34 роки, до цього працював заступником керівника управління державного протоколу Кучми Чернявського і, як кажуть люди обізнані, таскав чемодани за президентом, а ще розхльобував скандал з "кольчугами" у спеціальній комісії разом з Медведчуком.

Тому, якщо у Кравченка дійсно є документи, про які він говорить, вони можуть стати необхідною ланкою для того, щоб ланцюжок замкнувся. Адже незважаючи на те, що факт стеження загальновідомий, доказів щодо його організаторів та замовників завжди бракувало.

Тим більше, що автентичність підпису довести значно легше, ніж несфабрикованість цифрового запису. Якщо це справдиться, то тоді Кучму можна буде приперти до стінки юридично.

Поки ж можна говорити тільки про моральний штраф.

Навряд чи його врятує наспіх підписаний у четвер указ "Про додаткові заходи щодо дальшої демократизації суспільства та посилення громадського контролю за діяльністю правоохоронних та розвідувальних органів України", яким Кучма припинив практику відрядження співробітників спецслужб до вищих органів державної влади для здійснення оперативно-розшукової діяльності під час перебування на офіційних посадах у цих установах.

Белькотіння Кучми, що так ось він намагається вводити європейські стандарти в країні, виглядатимуть просто смішно. Особливо поряд із розкритикованими вже на Заході аферами з протягненням змін до Конституції, закриттям опозиційних ЗМІ та податковими потрусинами підприємств опозиції. Стеження за опозицією може стати останньою краплею.

Як після цього Кучма збирається клянчити взяти Україну з такою владою до ЄС чи просити профінансувати газотранспортний консорціум, уявити важко.

Хоча Кучмі до міжнародних скандалів, як відомо, не звикати. Два вже пережив.

Читайте також:

МЕЛЬНИЧЕНКО ПРИЇХАВ ДО КУЧМИ В БЕРЛІН

СБУ НАЗИВАЄ АБСУРДОМ ЗАЯВИ КРАВЧЕНКА В БЕРЛІНІ ПРО ЗЛОЧИННІ НАКАЗИ КУЧМИ

У БЕРЛІНІ ГЕНЕРАЛ РОЗВІДКИ УКРАЇНИ ЗАЯВИВ ПРО "ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ" КУЧМИ

Генпрокуратура готова вивчити "злочини Кучми", які у Берліні викрив Кравченко

Сюжет про генерала Кравченка, який викрив у Берліні Кучму, намагалися заглушити

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:51
Азербайджан та Вірменія встановили перший прикордонний стовп
17:48
Tesla скоротить 400 співробітників на своєму єдиному європейському заводі
17:30
Посол пояснила, як Сенат США голосуватиме за нову допомогу Україні
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:20
У квітні в Україні різко зріс попит на перереєстрацію авто – дані МВС
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:10
Єврокомісія розпочала друге розслідування щодо TikTok через можливе порушення законодавства ЄС
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
Усі новини...