Тяжкі передчуття, або Синдром Вавілова

П'ятниця, 20 лютого 2004, 11:11
Відразу скажемо – Єльцин може спати спокійно. Російські ЗМІ навряд чи випадково поспішили оприлюднити скандальну інформацію про те, що колишнього російського президента, як і заможного російського сенатора Андрія Вавілова, негайно відвезуть на допит, надумай вони перетнути американський кордон.

Втім, принаймні у справі Лазаренка Борис Миколайович не проходить. Чого не скажеш про деяких його колишніх підлеглих. У заявленому списку свідків з боку американського уряду на майбутній суд у справі "США проти Павла Лазаренка" дійсно згадуються прізвища колишніх російських міністрів і великих чиновників.

У списку 96 прізвищ. Серед них, наприклад, колишні міністри оборони Росії Ігор Родіонов і Павло Грачов, керівники РАО Газпром Рем Вяхірєв, Альфред Кох (у документах він зазначений як Олександр) і Олександр Пушкін.

Тим часом, справа Лазаренка набула воістину світового масштабу. Крім високопоставлених росіян, уряд заявив свідків із Канади, Ізраїлю, Кіпру, Швейцарії.

До речі, російський сенатор Андрій Вавілов відбувся легким переляком. Але наслідки цієї невеликої події куди серйозніші. Його "поїздка на відпочинок" стане серйозним попередженням для тих, хто усе ще вважає, що про них забудуть.

Треба віддати належне наполегливості американської влади. Судячи з документів суду, уряд США цікавило тільки одне питання. Вони пішли на можливий скандал із сенатором, що користується депутатською недоторканністю, тільки щоб уточнити, чи дійсно ЄЕСУ розрахувалися з боргами перед Газпромом у 1996 році.

Оскільки Вавілов був тією самою людиною, підпис якої стояв під бухгалтерською документацією Газпрому-ЄЕСУ.

Про закриті документи

Міжнародний масштаб відчувається не тільки в підборі свідків. Обвинувачення повідомило захист, що подало запит на документи в таких швейцарських банках, як Credit Suisse, Credit Lyonnais, Banque SCS Alliance, United European Bank, Societe Generale Bank & Trust, Union Bank of Switzerland, Progressia Fiduciary Management, ABN AMRO Bank.

У справі будуть фігурувати документи National Westminster Bank з Великобританії, European Federal Credit Bank з Антигуа, кіпрських банків Bank of Cyprus, Federal Bank of the Middle East і литовського Vilnius Bankas.

З України запитані особливі файли Нікопольського феросплавного комбінату, Дніпротяжмашу, Дзержинського металургійного комбінату, "Дніпрокисню", "Южкомбанку", "Укрексімбанку", банку "Слов'янський", компанії "Інтергаз", Private Custom Broker.

Обвинувачення вже одержало запитані документи і направило їх на ознайомлення захистові. Однак для громадськості більшість із цих документів у 21-томній справі Лазаренка недоступні – усі ці дані вилучені зі справи і зберігаються в закритому файлі.

У таємниці зберігаються не тільки банківські документи. Суддя, наприклад, розпорядився засекретити особисте послання колишнього адвоката українського екс-прем'єра Гарольда Розенталя від 29 жовтня. Швидше за все, саме в цьому листі Розенталь пояснив судді Дженкінсу причини своєї відставки. Залишається тільки здогадуватися, що ж там написано...

Точно так само до таємної переписки віднесений лист майора Мельниченка. Не зустрінеш у документах справи і 95% допитів.

Допитані в Україні

Весь об'ємний 19-й том досудової документації присвячений допитам свідків в Україні. Нагадаємо, що під час свого перебування в Києві американські слідчі й адвокати з пресою не спілкувалися. Тому про результати допитів в Україні відомо мало.

На жаль, не усе розкривають і документи справи. Однак нам удалося довідатися, хто був допитаний, хто не з'явився на допит і чому, а також деякі особливості сприйняття адвокатами Лазаренка української дійсності.

Отже, були допитані Петро Шкудун, Олександр Ворона, Дмитро Петров-Козьмін, Віктор Рибалко, Володимир Карповцев, Анатолій Мінченко, Анатолій Клішня, Анатолій Шостак, Довжок, Едуард Дубинін, Ніна Лазарович, Бабій, Богдан Ключок, Михайло Андрейшин, Георгій Бузеян, Павлюкова, Борис Величко, Віталій Жмуренко, Антонов, Андрій Миханів, Валерій Мартиновський, Людмила Халіуліна, Ольга Токарєва, Віолета Гейко, Олександр Рєшотка.

Адвокати Лазаренка заявили наступні прізвища: Олексій Голенко, Валентин Шевченко, Вадим Агафонов, Олексій Холенко, Василь Коваль, Олександр Демидов, Володимир Куприянов, Василь Гурєєв, Борис Фельдман. На жаль, з документів не зрозуміло, чи всі з них з'явилися в Генпрокуратуру.

У документах немає повної розшифровки допитів, але присутні найдокладніші коментарі з цього приводу з боку обвинувачення й захисту. З чого ми довідалися, наприклад, що представником української прокуратури на допитах був якийсь товариш з дуже промовистим прізвищем Українець.

Адвокати Лазаренка характеризують Українця як "дуже розумну людину". У той же час вони звертають увагу, що слідчий намагався мінімізувати час спілкування Розенталя з Лазаренком, (який, нагадаємо, слухав допити "у прямому ефірі"), уміло вклинювався в допит, "включався й допомагав деяким допитуваним".

У той час як Гарольд Розенталь намагався зрозуміти переклад відповіді на своє питання, Українець уточнював деталі рідною мовою, "перебивав свідків і збивав їх з думки".

В окремих випадках слідчий дозволяв собі безневинні критичні зауваження типу: "Американці люблять говорити: час – гроші. Щось я не бачу, щоб ви демонстрували, що для вас час – гроші", цитують слідчого-жартівника американці.

Судячи з коментарів американського обвинувачення, Розенталь як мінімум один раз вийшов із себе – американські прокурори пропонували виключити ці моменти з тексту допиту. Однак адвокати проти вилучення емоцій – вони вважають, що злість Розенталя "зрозуміла... і дозволяє зрозуміти суть події".

А ось що Розенталь пише про власне допити: "Деякі свідки дають свідчення, щоб поховати своїх опонентів. Інші, як, наприклад, Клішня, хоронять опонентів, і в той же час захищають себе від можливих обвинувачень".

"Важливо зрозуміти, що практично ніхто зі свідків ніколи не жив у вільному суспільстві. Літні свідки жили під режимом, що убив мільйони українців, проводив суди "трійок". Нинішня влада явно відрізняється в кращу сторону, але це не демократія і не система, у якій присутнє верховенство права".

Захист дає зрозуміти, що буде доводити, що свідки в Україні бояться й перебувають під тиском влади. "Цей страх викликаний не взутими в спецвзуття спезназівцями, що хапають заплаканих жінок і забирають з дитячих ліжок їхніх дітей. Якщо ви чекаєте на такі моторошні картини, то вам залишається беззвучно стояти осторонь і ви так ніколи й не вийдете зі стану нашого привілейованого сну".

"В Україні суспільство функціонує на щоденній основі, але з постійним нагадуванням про владу держави. Постійно присутні офіцери міліції у воєнізованій формі. Незвичні для американців довгі погляди. До цього зла звикли. Воно непомітне на поверхні".

"Навпаки, від мощених бруківок, прикрашених будинків і шарму людей можна забути страждання таких людей, як Миханів (один з допитаних американцями свідків – "УП"), що просидів у в'язниці 2 роки і 2 місяці тільки тому, що його свідчення не підтвердили необхідних доказів у політично мотивованому розслідуванні".

Адвокати малюють картинку, від якої стає моторошно. Про яку Україну йде мова? Чи не перегинають палку захисники, намагаючись обілити свого клієнта? У деяких місцях, мабуть, так - адвокатам завжди властива гіперболізація.

Але не варто забувати, що так виглядає Україна в очах багатьох людей, що приїжджають до нас із так званих "розвинених демократій". Так виглядаємо ми з вами з боку. У цій країні ми живемо...

Недопитані свідки в Україні

Не позаздриш, однак, тим українським чиновникам, що, можливо, ночі не спали, поки американці влаштовували допити в Генпрокуратурі. Їх стає просто шкода, коли згадуєш про долю Андрія Вавілова.

Зараз, напевно, деякі з них лікті кусають – вже куди легше відбутися порожніми відповідями на запитання з "божою допомогою" слідчого Українця, ніж зробитися "невиїзним" або нарватися на "примусове допровадження" замість відпочинку на Гаваях.

Якщо американці будуть наполегливі, не виключено, що така доля тепер очікує міністра оборони Євгена Марчука, "завгоспа" Кучми Ігоря Бакая, колишнього радника українського президента Олександра Волкова, кучминого зятя Віктора Пінчука і віце-прем'єра Миколи Азарова.

А поки захист Лазаренка скаржиться: "Генпрокуратура не доклала зусиль, щоб запросити значимих свідків. З цієї причини захистові не удалося допитати свідків Марчука, Пінчука, Бакая, Волкова, Кучму, Тахтая й Азарова".

У документах згадується, наприклад, що Віктор Пінчук (йому в клопотанні адвокатів чомусь було приділено найбільше уваги) був у розкладі допитів на 29 вересня. Однак в останній момент ГПУ поміняла розклад, не попередивши про це адвокатів.

Спочатку було оголошено, що Пінчук не прибув через те, що його не знайшли (а виходить, йому не вручили повістку). Однак трохи пізніше Українець повідомляє, що причина неявки Пінчука невідома, й обіцяє спробувати направити йому запрошення повторно.

Ще через якийсь час зі слів слідчого прокуратури стає зрозуміло, що Марчук, Пінчук, Волков (який, до речі, зліг у цей час у лікарню) і Азаров таки були попереджені про дати й час допитів.

За даними адвокатів, обвинувачення було готове до неявки Пінчука як мінімум за день. А захист довідався про це тільки тоді, коли замість зятя Кучми на допит з'явився свідок обвинувачення, якого вони не очікували і до допиту якого не готувалися.

Можливо, саме такі приклади "співробітництва" слідства і стали причиною "зміни настрою" Гарольда Розенталя. Адвокати були обурені настільки, що наполягали на "арешті і примусовому приводі Марчука, Пінчука, Азарова і Волкова".

От що пропонував прокуратурі інший адвокат Лазаренко Горовиць: "Ми будемо працювати по вихідних, коли ці люди офіційно не працюють. Ми будемо перебувати на віддалі від своїх родин у цій прекрасній країні і після 27 жовтня, щоб їх допитати! Президент Кучма повинен бути допитаний, в іншому випадку, якщо він вирішить відмовитися, повинна бути його офіційна заява з поясненням причин. Волков, чиє здоров'я вже поправилося, як я радий чути, повинен свідчити. Усі вони повинні".

До речі, обвинувачення не заперечувало проти такого екстремального розпорядку дня. Але щось ми не чули про допити Пінчука і Кучми…

Судний день для Павла Лазаренка

Буквально в кожнім документі обвинувачення не забуває нагадати судові про вже неодноразово встановлені і перенесені терміни суду. І щоразу вимагає дотримуватися цих термінів. Прокуратура стверджує, що винні в цьому адвокати Лазаренка, клопотання яких, як вважає обвинувачення, захист повинен був надати вже давно.

Дата суду дійсно багаторазово переносилася. У перед-передостанній раз вийшов навіть невеликий казус – усі повістки на це засідання були виписані на 9 лютого, але 2003 року. Формально кожен з тих, хто не особливо прагне світитися в справі Лазаренка, мав привід не послухатися правосуддя – і привід зовсім легітимний.

Пізніше суд перепризначувався на 17 лютого. Остання дата – 8 березня. І то – Всесвітній жіночий день як судний день для Павла Лазаренко поки розглядається як дуже попередня дата.

А тим часом Павло Іванович вирішив підтримати своє здоров'я – суддя дозволив йому відвідування зубного лікаря, а також спеціаліста-варикозника "для післяопераційного огляду". На питання про здоров'я сам Лазаренко відповідає стандартно: "Спасибі, добре".

І виглядав непогано – у середу він особисто з'явився на стандартній зустрічі сторін перед вибором присяжних, хоча цілком міг би й не приїжджати. На жодному зі слухань, на яких нам вдалося побувати, Павло Іванович і рота не розтулив.

Зазвичай він просто уважно слухає переклад суперечок у навушниках, щось записуючи у свій блокнот. На ньому чудово пошитий темно синій костюм і стандартна, що нічим не виділяється, такого ж кольору краватка.

З ним, як і раніше, заборонено спілкуватися у справі. Адвокати умовляють пресу не фотографувати його навіть за межами будинку суду.

"Ми б хотіли поваги до цієї справи і нашого підзахисного. Не можна ж перетворювати цю справу у суд над Пітерсоном!" (справа Пітерсона, що обвинувачується в убивстві своєї дружини, от уже кілька місяців є топ-новиною на американському телебаченні).

Поки Павлові Івановичу така популярність не загрожує.


Читайте також:

Лазаренко змінює захист в Америці

Андрій Вавілов про покази в справі Лазаренка

США vs Лазаренко. Частина 3

США vs Лазаренко. Частина 1

США vs Павло Лазаренко. Частина 2. Чорномирдіна хочуть допитати

Cправа Лазаренка: важливий свідок захисту Кучма відмовився давати свідчення

США просять про допит українського президента

Чому будуть допитувати Марчука, Волкова й Бакая

Справа "США проти Лазаренка": про що б питали Кучму?


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування