Томенко збирається реформувати Нацраду Холода

П'ятниця, 20 лютого 2004, 16:53
Депутат "Нашої України" та голова комітету зі свободи слова Микола Томенко заявляє про необхідність реформування Нацради з питань телебачення й радіомовлення.

Про це він заявив під час розгляду у Верховній Раді звіту Національної ради України з питань телебачення i радіомовлення за 2003 р., повідомляє прес-служба депутата.

Микола Томенко наголосив, що Нацрада не виконує належним чином покладені на неї обов’язки щодо забезпечення розвитку телерадіопростору. Він звернув увагу на майже повну відсутність на телеекранах пізнавальних (3,3% у 2003 р.) та дитячих програм (1%).

Голова профільного комітету підкреслив, що "із метою посилення статусу Нацради як впливового конституційного органу потрібно вивести її з-під контролю окремих політичних та фінансово-промислових груп".

"Зокрема, принципово важливо, щоб президент чи представники президента не втручались у діяльність Національної ради, як не втручається в її роботу і Верховна Рада України, - зазначив депутат.

За словами Томенка, Нацрада присвятила свою роботу в 2003 році двом загальнонаціональним телеканалам – "ТЕТ" та "Україна".

Так, наприклад, канал "ТЕТ", одним із засновників якого є Ігор Суркіс, отримав у минулому році 49 ліцензій на право мовлення, що перевищує загальну кількість ліцензій, отриманих каналами ICTV, СТБ та Новим. Разом ці три канали отримали у 2003 р. 41 ліцензію, зазначив він.

Також Микола Томенко зауважив, що Нацрада "не займається проблемами радіопростору України, де панує суцільна шансонізація – що означає популяризацію не класичного шансону, а "блатних" і "зеківських" пісень".

Він також підкреслив, що "незважаючи на те, що і прем'єр-міністр, і глава адміністрації президента перебували під слідством або в місцях позбавлення волі, це не означає, що всім громадянам України має подобатись дана стилістика, яка пропагує "романтику зони".

Враховуючи ці проблеми, Комітет з питань свободи слова та інформації підготував до другого читання законопроект "Про Національну раду України з питань телебачення й радіомовлення", який закріплює концепцію незалежної, колегіальної і суто професійної Нацради. Він, зокрема, не дозволяє ротацію та зняття членів Нацради за рішенням чи то президента, чи то парламенту, натомість посилює вимоги щодо звітування перед Верховною Радою.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...