Ситуація зі свободою слова в Україні неприпустима для демократичної країни - Олбрайт

П'ятниця, 20 лютого 2004, 18:39
Колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт наголошує, що світова громада уважно спостерігає за демократичністю виборчого процесу в Україні.

Про це сказала колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт журналістам після зустрічі з Віктором Ющенком, повідомляє прес-служба "Нашої України".

Вона також підкреслила, що ситуація зі свободою слова в Україні не може не викликати занепокоєння, адже такі речі є неприпустимими для країни, яка декларує стандарти демократії.

"Мене турбує закриття газет, намагання обмежити доступ громадян України до інформації. Цей рік для України буде визначальним, зважаючи на президентські вибори, і найважливішою умовою є свобода слова та прозорість виборчого процесу", – зазначила Олбрайт.

"Дехто вважає, що вибори – це лише один день, але в цивілізованому світі чесні та прозорі вибори – це процес, який триває не один день і передбачає рівні можливості для усіх учасників, проведення зустрічей з виборцями саме там, де вони заплановані. Це роки складної роботи," – наголосила Мадлен Олбрайт, пообіцявши, що світова спільнота уважно спостерігає за демократичністю виборчого процесу в Україні.

Коментуючи конференцію "Україна в Європі та світі", організовану рядом недержавних установ, вона зазначила, що "Україна зараз має приділяти цьому питанню багато уваги, адже воно є багато в чому ключовим".

У цей день Олбрайт також зустрілася з прем'єр-міністром України Віктором Януковичем.

За словами Олбрайт, з 1991 року, коли вона вперше побувала в Україні, багато чого змінилося на краще. "Країна рухається в правильному напрямку, і важливо, щоб вона розвивалася демократично", – відзначила вона.

Під час зустрічі вона відзначила, що її візит в Україну проходить "у дуже цікавий час – час відкриття політичного сезону президентських виборів як у США, так і в Україні". Вона також висловилася за необхідність забезпечення свободи преси й інформації.

У той же час, говорячи про президентські вибори, Янукович заявив: "У мене принципове відношення: щоб змагання були чесними".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування