Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генерал Кравченко заявляє, що його не використовували закордонні спецслужби

Субота, 21 лютого 2004, 12:03
Генерал СБУ Валерій Кравченко, що обнародував інформацію про те, що керівництво СБУ наказувало своїм підлеглим стежити за опозицією, заявляє, що його не використовували ані німецькі, ані російські спецслужби.

Про це він заявив в інтерв'ю щотижневикові "Дзеркало тижня", що вийшло в суботу.

"Мені вже, слава богові, п'ятдесят вісім років, щоб мене хтось використовував...", – сказав Кравченко.

На питання, чому він вирішив обнародувати інформацію, генерал сказав: "Головне для мене – довести до громадськості України те, що використовуються брудні технології. Я прекрасно розумію, це пов'язано з майбутніми виборами".

"Справа в тім, що я, як співробітник розвідки, працюю відповідно до закону про розвідувальні органи України, підписаним президентом Кучмою в березні 2001 року. На мій погляд, цей закон цинічно й грубо порушується. У ньому ні слова не сказано про роботу з опозиції, тим більше за кордоном", – сказав він.

"А в даному випадку я саме і маю у своєму розпорядженні матеріали про те, що йдуть указівки з Центру таку роботу здійснювати. От основна причина всього цього. Як законослухняна людина, я сам не хочу порушувати закони України. І тим більше не хотів би, щоб їх порушував президент і підлеглі йому люди", – відзначив Кравченко.

Генерал підтвердив, що матеріали існують у письмовому виді. "Це надходить по певній системі зв'язку, потім робиться роздруківка, і там чорним по білому усе написано українською мовою, з усіма атрибутами. Усе це передається електронною поштою, природно, не у відкритому виді", – сказав він.

"У документах указується, що необхідно стежити за членами українських делегацій, що перебувають на території Німеччини, з ким вони зустрічаються і для чого, на які гроші приїжджають сюди, чи критикують Україну, українське керівництво, хто підтримує їх тут, на території Німеччини", – відзначив генерал.

Кравченко відмовився обнародувати матеріали через ЗМІ, оскільки на них є гриф "Для службового користування". У той же час він підтвердив готовність передати їх у прокуратуру або в комітет із прав людини, у руки Ігоря Юхновського, Бориса Олійника або Миколи Томенка.

Він також висловив сподівання, що зможе повернутися на батьківщину після того, як буде проведене слідство.

"Так, звичайно. Після того як я буду знати реакцію і керівництва, і Генеральної прокуратури на все це. Після того, коли всі відра бруду на мене виллють, тоді я повернуся", – сказав він.

"Дзеркало тижня" зв'язалося з Кравченком через берлінського кореспондента "Німецької хвилі" . Кравченко сам передзвонив у редакцію "ЗН". Видання відзначає, що не може зі стовідсотковою гарантією стверджувати, що людина, із якою говорили по телефону, дійсно генерал-майор СБУ Кравченко, але багато моментів це підтверджують.

Читайте також:

Кучмагейт-3. Хто наказував стежити за опозицією

Інформація генерала СБУ Кравченка виглядає досить правдивою – Гриценко

Український дипломат стверджує, що сам відчував стеження за собою, тому вірить Кравченку

Кравченко використовували російські спецслужби, щоб Німеччину не взяли в газовий консорціум?

МЕЛЬНИЧЕНКО ПРИЇХАВ ДО КУЧМИ В БЕРЛІН

СБУ НАЗИВАЄ АБСУРДОМ ЗАЯВИ КРАВЧЕНКА В БЕРЛІНІ ПРО ЗЛОЧИННІ НАКАЗИ КУЧМИ

У БЕРЛІНІ ГЕНЕРАЛ РОЗВІДКИ УКРАЇНИ ЗАЯВИВ ПРО "ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ" КУЧМИ

Генпрокуратура готова вивчити "злочини Кучми", які у Берліні викрив Кравченко

Сюжет про генерала Кравченка, що викрив у Берліні Кучму, намагалися заглушити


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування