Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У США нема "конячки", на яку вони ставлять на виборах президента України

Неділя, 22 лютого 2004, 14:58
США не ставлять метою підтримувати якогось одного кандидата в президенти України на майбутніх виборах 2004 року і готові співпрацювати з кожним, хто переможе на цих виборах чесно.

Про це заявив посол США в Україні Джон Гербст в інтерв'ю газеті "Київський телеграф", опублікованому в суботу.

"У Сполучених Штатів нема "конячки", на яку вони ставлять в українському президентському "забігу". Ми зацікавлені в одному – у проведенні вільних і чесних виборів", – відзначив Гербст.

Посол США підкреслив, що США будуть підтримувати "чудові відносини" з будь-яким кандидатом, що виграє "вільну і справедливу" виборчу кампанію.

"Якщо переможе пан Ющенко – будемо співпрацювати і з ним. Якщо переможе представник політичних сил, що сьогодні представляють владу – пан Янукович, пан Литвин, пан Тігіпко або хтось інший – то ми будемо підтримувати зв'язки і з цим керівником", – сказав Гербст.

У той же час він ще раз підкреслив ключову умову: повинні бути вільні і справедливі вибори.

"А це означає, що податкова адміністрація не повинна грати в якісь ігри. Неприпустиме повторення ситуації, що склалася під час проведення в Донецьку форуму "Нашої України", коли аеропорт зненацька закрився, орендований зал виявився недоступним, а автобусні компанії раптом відмовилися надати транспорт", – відзначив Гербст.

"Це також означає, що Комуністична партія повинна мати можливість проводити свої заходи у Львові", – додав він.

"Якщо пройдуть чесні і вільні вибори, то ми будемо вітати обраного президента, ким би він не був. Але якщо владні партії стануть використовувати сили і ресурси уряду для того, щоб вибори не пройшли чесно і вільно, то тоді результат буде іншим", – відзначив посол США.

"Що ж стосується поточної ситуації, то можу сказати так: були деякі тривожні сигнали", – додав він.

Гербст також підкреслив, що, якщо буде проводитися конституційна реформа, то вона повинна підтримуватися "більшістю політичних спектрів".

"Це не значить, звичайно, що кожний повинен її підтримувати. Просто підтримка повинна бути переконливою, виходити від дуже широкої більшості. А якщо проти реформи категорично виступає велика частина опозиції, тоді виникають певні питання", – сказав він.

"Ви повинні розуміти: та думка, що я виражаю, є думкою не тільки Сполучених Штатів. Парламентська Асамблея Ради Європи також досить чітко висловила свою стурбованість розвитком демократичного процесу в Україні", – відзначив Гербст.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...