Заяви генерала Кравченка хочуть використати адвокати Лазаренка

Понеділок, 23 лютого 2004, 11:26

Заява генерала Кравченка про те, що спецслужбам було доручено слідкувати за опозицією, може сприяти отриманню Павлом Лазаренком політичного притулку в США.

Лазаренко зможе наполягати на отриманні політичного притулку в разі успішного завершення судового процесу, оскільки його захист говорить про політичні переслідування опозиції в Україні, повідомляє радіо "Свобода".

Заяви генерала СБУ Валерія Кравченка про те, що спецслужбам було доручено стежити за опозицією, додадуть аргументів адвокатам Лазаренка.

"Вони покажуть, як і записи Мельниченка та інші свідчення людей опозиції, що були інструкції – гласні, негласні – до СБУ, щоб слідкувати за опозиційними політиками, і це може додати до прохання Лазаренка певне підґрунтя", – заявив новий адвокат Павла Лазаренка Даніель Горовіц в інтерв’ю російській діловій газеті "Коммерсант".

Горовіц сказав, що він збирається широко використовувати свідчення колишніх політв’язнів та політологів, які мають розповісти, з яким режимом доводиться мати справу в Україні.

Велику роль у переслідуванні незгодних з режимом, на думку адвоката Лазаренка, відіграють спецслужби. Горовіц наводить такий приклад: коли він говорив зі свідками в Україні, крім них свої зйомки проводила служба безпеки.

У деяких людей, з якими розмовляв адвокат, потім були проблеми. Розмови у зв'язку з цим навіть довелося перенести до посольства США у Києві. З деякими потенційними свідками адвокатові взагалі не вдалося зустрітися. Серед них були президент України Леонід Кучма та його зять Віктор Пінчук.

Справа про надання політичного притулку Павлові Лазаренку в Америці може бути поновлена у випадку, якщо нинішній процес за звинуваченням у відмиванні 114 мільйонів доларів вирішиться на користь Лазаренка.

"Теоретично після цього суду може відбутися слухання щодо його прохання про політичний притулок. Якщо його звільнять у Сан-Франциско, то його шанси на отримання політичного притулку є непоганими", - говорить експерт радіо "Свобода" у справах корупції, злочинності та тероризму Роман Купчинський.

Захист Павла Лазаренка базується на тому, що українські закони не забороняють державним чиновникам займатися бізнесом, а також на тому, що це є політичний процес.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Усі новини...