DER SPIEGEL: МОЖЛИВО, НОВИМ ПРЕЗИДЕНТОМ МІГ БИ СТАТИ ВІКТОР ПІНЧУК

Понеділок, 23 лютого 2004, 13:30
Провідний німецький журнал Der Spiegel вважає зустріч канцлера Шредера з президентом Кучмою найменш приємною з усіх переговорів німецького лідера минулого тижня.

"Зустрічі Герхарда Шредера з керівниками країн та урядів з палестинської Рамали, Праги, Лондона та Парижу були приємніші від цієї. В п'ятницю він потиснув руку одному делікатному візитеру: Леоніду Кучмі, президенту пострадянської України", - пише Der Spiegel.

Журнал зазначає, що візит Кучми затьмарений заявами генерала Кравченка. Der Spiegel також наводить слова Кучми, що "Кравченка все одно мали звільнити, як колишнього співробітника КДБ", а "критику з вуст української опозиції і так можна було прочитати в німецьких газетах".

"Попри те, що СБУ та Леонід Кучма відкинули обвинувачення Кравченка як абсурдні, в київських дипломатичних колах говорять, що заявам Кравченка варто вірити", - повідомляє Der Spiegel.

Видання повідомляє, що не виправдалися сподівання Києва під час консультацій домогтися прогресу в просуванні до ЄС.

"Попри те, що Німеччина є другим за важливістю після Росії торговим партнером 48-мільйонної держави, а Кучма порадував Шредера цінним "трофейним мистецтвом" з кабінету мідних гравюр Дрезденської галереї, господар візиту на дистанції спілкується з київським гостем".

"Адже й досі не з'ясовані обставини вбивства журналіста Георгія Гонгадзе 4 роки тому, в якому начебто особисто замішаний президент. А Рада Європи вкотре висловлювала критику щодо того, що серед українських журналістів панує атмосфера страху", - зазначає Der Spiegel.

Видання також зупинилося на темі політреформи і виборів президента парламентом, розповівши і про "брутальне придушення демонстрацій" блоку "Нашої України".

"Кучма намагається елегантним чином забезпечити собі владу: врешті-решт, його прибічники тримають в своїх руках через всілякі маневри та підкупи парламент – і саме там він скоро знову міг би грати важливу роль. Разом із президентом, який матиме нове ім'я і урізані повноваження. Можливо, це ім'я могло б бути Віктор Пінчук, який є зятем президента та вважається одним із найвпливовіших олігархів в країні", - зазначає Der Spiegel.


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування