Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТОМЕНКО ЇДЕ ДО КРАВЧЕНКА, ЩОБ ОПРИЛЮДНИТИ СЕКРЕТНІ ДОКУМЕНТИ?

Понеділок, 23 лютого 2004, 19:50
Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко готовий виїхати до Німеччини і отримати від генерала СБУ Валерія Кравченка документи, які той буде готовий передати, а також зробити все можливе для об`єктивного вивчення цих документів в Україні.

Про це Томенко повідомив в інтерв`ю УНІАН.

Як повідомив Томенко, генерал у телефонній розмові запропонував йому при особистій зустрічі на території ФРН передати документи, що, на переконання офіцера, свідчать про порушення керівництвом СБУ законодавства України.

За словами Томенка, отримавши таку пропозицію, він погодився на виконання цієї місії і готовий це зробити найближчими днями.

Томенко висловив думку, що спільна поїздка до Німеччини і отримання документів разом з представником Генеральної прокуратури України було б оптимальним варіантом. Адже, підкреслив він, в такому випадку не підлягатиме сумнівам легітимність передачі документів, а відтак – всіх подальших дій, пов`язаних з їх вивченням.

Водночас, заявив Томенко, враховуючи те, що українські правоохоронні органи за останні роки ще жодного разу не засвідчили діями свою принциповість у розслідуванні обвинувачень на адресу діючої влади, він не виключає, що йому доведеться виїжджати до Німеччини без представника Генпрокуратури.

У цьому випадку, повідомив Томенко, він виїде до Німеччини сам і дотримається всіх необхідних застережень з тим, щоб передача документів була публічною і пізніше не виникало сумнівів у тому, що вони отримані саме з рук Кравченка.

По поверненні в Україну, продовжив Томенко, він відразу передасть ці документи до Генеральної прокуратури та до комітету Верховної Ради з питань прав людини.

Також, заявив народний депутат, враховуючи суспільну зацікавленість в інформації, що її можуть містити документи, він не виключає, що частину з них передасть до ЗМІ з тим, щоб ця інформація стала доступною громадськості.

Незважаючи на те, що документи носять гриф "для службового використання", наголосив Томенко, законодавство дозволяє їх оприлюднення.

При цьому народний депутат, зокрема, послався на Закон "Про інформацію", який після внесення минулого року змін, містить таке положення: "Інформація з обмеженим доступом може бути поширена без згоди її власника, якщо ця інформація є суспільно значимою, тобто, якщо вона є предметом громадського інтересу і якщо право громадськості знати цю інформацію переважає право її власника на її захист" (стаття 30 закону).

Звісно, підкреслив Томенко, про способи та обсяги інформації, що оприлюднюватиметься, остаточно можна буде говорити, коли вдасться вивчити документи і зрозуміти їх характер, однак, наголосив народний депутат, в необхідності такого кроку він практично впевнений.

За його словами, якщо після цього Служба безпеки України подасть на нього позов до суду, цьому відомству ще належатиме домогтися визнання судом незаконності його дій. А домогтись цього, прогнозує Томенко, СБУ буде нелегко, зважаючи на вже згадане ним положення закону "Про інформацію" та звільнення від відповідальності того, хто оприлюднив таку інформацію (стаття 47 закону).

Читайте також:

Генерал Кравченко: "Коли ми говоримо про злочини режиму Кучми, то постає питання: а докази де? У мене такі докази є"

Нові заяви Кравченка: йому наказували стежити за німецькою журналісткою і політиком

Український дипломат стверджує, що сам відчував стеження за собою, тому вірить Кравченку

СБУ НАЗИВАЄ АБСУРДОМ ЗАЯВИ КРАВЧЕНКА В БЕРЛІНІ ПРО ЗЛОЧИННІ НАКАЗИ КУЧМИ

У БЕРЛІНІ ГЕНЕРАЛ РОЗВІДКИ УКРАЇНИ ЗАЯВИВ ПРО "ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ" КУЧМИ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування