Опозиція стверджує, що в Україні податкові органи використовуються для залякування

Понеділок, 23 лютого 2004, 23:00
Лише через кілька тижнів після того, як президент України Леонід Кучма відмовився від спроби змінити конституцію задля блокування майбутніх прямих президентських виборів, його уряд був звинувачений у використанні податкових інспекцій для залякування політичних опонентів.

"Державна податкова адміністрація використовується як інструмент політичного переслідування", – заявив Віктор Ющенко, основний опозиційний кандидат на посаду президента, в суботньому інтерв’ю під час міжнародної конференції у Києві стосовно місця України в Європі та світі.

Звинувачення, які були підтримані послом США в Україні Джоном Гербстом, стали предметом міжнародного занепокоєння з приводу того, що Україна, країна з 48 мільйонним населенням, що затиснена між Росією та Польщею, може піти шляхом Росії - шляхом відходу від демократії, навіть попри те, що ЄС розширяється до кордону України.

У державі, де політична влада та гроші тісно пов’язані, перспектива передачі широких президентських повноважень опозиційній партії та її фінансовим покровителям під час виборів у жовтні, в яких не очікується участь пана Кучми, викликала запеклу боротьбу.

На конференції прем’єр-міністр Віктор Янукович, потенційний кандидат у президенти, підкреслив економічний успіх України – промислове виробництво збільшується щорічно на 16%, заявив він, постійно згадуючи стремління до інтеграції з НАТО та ЄС, а також демократії. Янукович звинуватив "так званих захисників демократії" у використанні "усіх можливих засобів для заволодіння владою".

Вибори вважають вирішальними щодо визначення того, чи зможе Україна розвиватися згідно з демократією західного зразка, що уможливіть її інтеграцію з НАТО та ЄС у віддаленій перспективі. Саме така інтеграція підтримується політикою США з огляду на історично домінуючого сусіда України – Росію.

Пан Ющенко, колишній прем’єр-міністр, зазначив, що впродовж останніх трьох тижнів більше 30 компаній, пов’язаних із його прихильниками, стали об’єктами кримінальних розслідувань, розпочатих податковими органами.

Метою влади, стверджує Ющенко, є силою примусити законодавців забезпечити пану Кучмі необхідні 300 голосів, потрібні йому для схвалення у парламенті доопрацьованих змін до конституції, що дозволять при збереженні прямих виборів передати певні повноваження від президента прем’єр-міністрові. Уряд стверджує, що зміни необхідні через те, що баланс влади занадто зміщений у бік президента.

Пан Кучма заявив, що він не намагатиметься переобратися, але не виключив можливості стати прем’єр-міністром. Потенційні кандидати у президенти, які підтримують пана Кучму, істотно відстають у рейтингах від пана Ющенка.

Міністр юстиції Олександр Лавринович сказав на конференції, яка була організована 10 аналітичними центрами та іншими організаціями з Європи та США, що податкові органи діють відповідно до закону. "Бізнесмени, які симпатизують опозиції, повинні також сплачувати податки, так само як бізнесмени, які симпатизують владі", – зазначив він.

Спалах податкових перевірок, схоже, повторює ситуацію у західному місті Львів, де опозиція є сильною. Там після нещодавніх податкових перевірок компаній, які належать депутатам місцевої ради, частина опозиційних депутатів перейшли до фракції Соціал-демократичної партії (об’єднаної), яка підтримує пана Кучму.

Упродовж останніх шести тижнів фракція СДПУ(О) у обласній раді, загальний склад якої становить 81 депутат, збільшилася з 16 до 28 місць, переважно завдяки переходам з групи "Ділова Львівщина", зазначив Михайло Сендак, голова обласної ради.

До недавнього часу керівником Львівської обласної податкової інспекції був Сергій Медведчук – брат впливового керівника адміністрації пана Кучми та лідера СДПУ(О) Віктора Медведчука. Сергій Медведчук зараз переїхав до Києва, де отримав посаду першого заступника Державної податкової адміністрації України.

13 лютого голова Державної податкової адміністрації оголосив про початок кримінального розслідування діяльності чотирьох компаній, пов’язаних з Петром Порошенком, заможним членом фракції "Наша Україна", очолюваної паном Ющенком. У 12-сторінковому висновку аудиторської компанії KPMG, замовленому однією з цих компаній – виробником солодощів АТ "Рошен", деякі із звинувачень податкової адміністрації названі "безпідставними", інші – неконституційними.

"Я глибоко схвильований тим, що брудні методи, які використовуються, поширяться на загальнонаціональний рівень у зв’язку зі змінами персонального складу у державній податковій адміністрації", – сказав посол США Гербст у своєму коментарі 14 лютого під час візиту до Львова.

Він також зазначив, що місцева влада Львова, яка належить опозиції, має дозволити прихильникам пана Кучми діяти більш вільно. Сергій Медведчук уникнув коментарів.

На згадуваній конференції, що відбулася на останніх вихідних у Києві, усі міжнародні діячі - від колишнього держсекретаря США Мадлен Олбрайт до колишнього прем’єр-міністра Швеції Карла Білдта - закликали пана Кучму не маніпулювати конституцією.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування