Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Huta Czestochowa не дісталась "донецьким" через хабарі чи через політику?

Понеділок, 23 лютого 2004, 23:00
ІСД вимагає пояснень у справі приватизації польського заводу "Гута Сталі Ченстохова", де наприкінці минулого тижня переможцем тендеру було оголошено індійсько-британсько-голландський концерн LNM Holdings.

Про це Радіо Свобода повідомив представник Індустріального Союзу Донбасу у Польщі Костянтин Литвинов.

"У понеділок ми надіслали листа до міністра Державної скарбниці пана Канівського з проханням щодо того, щоб він нам надав офіційну інформацію. Ми є стороною цього процесу, і взагалі-то мали б бути першими поінформовані про якесь офіційне рішення, якщо таке було прийнято", – говорить Литвинов.

Представник компанії зазначив, що ще десять днів тому конкурсна комісія, котра визначала майбутнього інвестора польського підприємства, назвала таким "Індустріальний Союз Донбасу".

Литвинов на зустрічі з польською пресою у понеділок висловив переконання, що рішення польського міністра держмайна стало або наслідком непорозуміння, або наслідком порушення кимсь закону.

Представник Індустріального Союзу Донбасу не виключає, що таке рішення було ухвалено з політичних міркувань. Якщо ця версія підтвердиться, то "Індустріальний Союз Донбасу" готовий припинити будь-які спроби інвестицій у польську економіку.

У самій же Польщі поки що неформально висувають дві версії цієї загадкової події. Ще у п’ятницю на одній з інтернет-сторінок з’явилися натяки на те, що представники фірми "ЛНМ" дали величезного хабара одному з урядовців, котрий мав вирішальний вплив на ухвалення рішення, котре тільки оприлюднив міністр держмайна.

Друга версія політична – згідно з нею, віддання переваги британсько-індійському концернові в сумнівних обставинах було спрямоване на дискредитацію уряду Лешека Міллєра, позиції котрого сьогодні і так є найслабшими за всі два роки перебування при владі.

У той же час прес-секретар міністерства державного майна Польщі Януш Кв'ятковський в інтерв'ю кореспонденту УНІАН повідомив, що переможця конкурсу з приватизації польського меткомбінату Huta Czestochowa буде визначено не раніше початку квітня 2004 року.

За його словами, Towarzystwo Finansowe Silesia, яке координує проведення конкурсу щодо Huta Czestochowa, у суботу 21 лютого ухвалило рішення продовжити консультації щодо продажу даного об'єкта до кінця березня. "Остаточне рішення буде ухвалене не раніше початку квітня", - відзначив Кв'ятковський.

За його словами, незважаючи на те, що консультації проводитимуться тільки з одним з учасників конкурсу – міжнародним концерном LNM, "говорити про те, що саме цей концерн буде визнано переможцем, ще зарано". Як відзначив Кв'ятковський, з результатами консультацій, які "можуть бути і не на користь LNM", буде ознайомлено міністра державного майна Польщі, який і ухвалить остаточне рішення, хто стане переможцем конкурсу.

За інформацією Кв'ятковського, оприлюднена у п'ятницю 20 лютого 2004 року деякими польськими ЗМІ інформація про те, що переможця конкурсу вже визначено, не відповідає дійсності. Кв'ятковський зазначив, що міністр держмайна Польщі, на якого посилалися польські ЗМІ, заявляючи про визначення переможця конкурсу, у п'ятницю ще не міг знати про те, що Towarzystwo Finansowe Silesia вирішить продовжити консультації з приватизації цього об'єкта.

"Тривають консультації, конкурс продовжується, і не виключено, що переможцем у ньому може стати і "Індустріальний союз Донбасу", – зазначив Кв'ятковський.

У п'ятницю, 20 лютого, польські ЗМІ повідомили з посиланням на голову Міністерства держмайна Польщі Збігнева Канєвського, що міжнародна корпорація LNM обрана стратегічним інвестором польського металургійного заводу "Huta Czestochowa".

Металургійний завод "Huta Czestochowa" – збанкрутіле підприємство, загальна заборгованість якого становить близько 300 млн. доларів. Загальна кількість працівників – близько 5 тис. осіб.

Читайте також:

"Гута Ченстохова" дістанеться не "донецьким", а індусам


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування