Міжнародні організації ще сподіваються, що Васильєв допустить їх до експертизи плівок Мельниченка

Вівторок, 24 лютого 2004, 10:32
П’ять міжнародних журналістських організацій вдруге звернулися з листом до генпрокурора України, наголошуючи на тому, що нова експертиза записів майора Мельниченка має відбуватися з дотриманням максимальної прозорості.

Листа підписано 24 лютого Національною спілкою журналістів Великої Британії, Інститутом масової інформації, Репортерами без кордонів, Міжнародною федерацією журналістів та організацією "Артикль 19".

Як відомо, 19 лютого прес-служба Генеральної прокуратури розповсюдила заяву, згідно з якою ідею громадського контролю над експертизою було відкинуто через те, що чинне українське законодавство не передбачає механізмів здійснення такого контролю.

Журналістські організації заявили в листі, що єдина мета їх ініціативи – "пересвідчитись, що ця експертиза, важливість якої очевидна, буде прозорою стосовно того, які саме фрагменти записів будуть досліджуватись, яку країну буде обрано для здійснення експертизи, яких експертів залучено та на якому обладнанні вони працюватимуть".

Аби висновки цієї нової експертизи були переконливими для світової громадськості, не може бути двозначностей щодо того, оригінали чи копії плануються до дослідження, сказано в заяві.

"Навряд чи державна таємниця забороняє слідству повідомити громадськості, чи власне від Мельниченка і чи насправді оригінали досліджуватимуться експертами", - говориться в документі.

"Не претендуючи втручатись у безпосередньо технічний аспект роботи експертів, журналістські організації наголошують на праві громадськості знати цей рамковий формат нового дослідження в ім’я відновлення доброї репутації України в світі", - підкреслюють міжнародні організації.

"Свого часу юридичні аргументи не завадили здійснити експертизи тіла Гонгадзе в США та в Швейцарії", – нагадують підписанти листа, зміст якого наводить ІМІ.

Вони пропонують Генеральній прокуратурі запропонувати ту форму імовірного громадського контролю, яка б не суперечила українському законодавству та відповідала вимогам таємниці слідства.

Сам екс-майор Микола Мельниченко у нещодавньому інтерв'ю заявив, що у слідства є лише копії його записів, і попередня експертиза встановила, що за ними встановити достовірність або недостовірність неможливо.

Читайте також:

ЗАХІДНИМ ОРГАНІЗАЦІЯМ ВІДМОВЛЕНО У КОНТРОЛІ ЗА ЕКСПЕРТИЗОЮ ПЛІВОК МЕЛЬНИЧЕНКА

Микола Мельниченко: Ні Тимошенко, ні Ющенко, ні Мороз не мають морального права давати гарантії Кучмі


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування