Олбрайт заявила, що Захід не фінансує опозицію, але Кучмі натякнула на "нове листя"

Вівторок, 24 лютого 2004, 12:06
Колишній Державний секретар Сполучених Штатів Америки Мадлен Олбрайт заперечує підтримку української опозиції з боку Заходу. Про це вона сказала в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Вона також наголосила на ключовому характері виборів 2004.

"Я вважаю, що ці вибори є ключовими. На мою думку, люди мають розуміти, що вибори — це не те, що відбувається саме в день виборів, а весь процес, який передує цьому", - наголосила Олбрайт.

Колишній держсекретар США зазначила, що для цього просто треба зробити так, щоб ті, хто голосуватиме, могли почути різні точки зору, а не те, що збори відмінені або що кандидат не може влаштувати зустріч з виборцями. "Також преса має бути незалежною, і не треба урізати права преси, аби, так би мовити, ставити її на місце", - додала вона.

"Я слухала промову українського прем'єр-міністра – щось про те, що існує іноземна підтримка для кандидатів від опозиції. Це нісенітниця. Існує залякування. Я вважаю, що опозиційні партії повинні мати нагоду вільно спілкуватися з виборцями, а виборці мають голосувати на власний розсуд, без маніпуляцій", - зазначила Олбрайт.

Мадлен Олбрайт вважає, що "найцікавіше і найголовніше" щодо виборів, які пройдуть у Росії, Україні та США, – дії опозиції.

Вона відзначила, що в Росії немає справжньої опозиції, а навколо Путіна опоненти існують лише на словах.

"Пан Путін провів чимало позитивних економічних реформ, однак він розосередив уряд і урізав права преси", - зазначила Олбрайт.

"Склалася неоднозначна ситуація з конкурентоспроможними суперниками на президентських перегонах. Путін все більше і більше говорить про сильну Росію. Я була шокована словами Путіна про те, що крах Радянського Союзу являє собою національну трагедію. І все це не є ознаками демократії", - наголосила вона.

"В Україні, я вважаю, є можливість справжніх виборів. Є справжній опонент. Віктор Ющенко, і його рух дуже сильний. Питання тут полягає в тому, чи дозволить це уряд. Тобто, чи вистачить урядові мужності провести чесні вибори", - сказала Олбрайт.

Щодо виборів у Америці, то вона зазначила, що у них дуже сильна опозиція і потужні дебати. "Наша проблема полягає в тому, що опозиційна партія , партія демократів, досі не обрала кандидата. Тим не менше я вважаю, що в США матиме місце безкомпромісна передвиборча боротьба, що вона буде і прозорою, і чесною", - зазначила колишній держсекретар США.

Олбрайт сказала, що на її думку дуже добре, що Україна допомагає США.

"Я вважаю це правильним. Навіть незважаючи на те, що я не є симпатиком війни, я погоджуюсь, що підтримка наших друзів дуже для нас важлива. Однак це не означає, що країни Європи і США не звертатимуть увагу на те, що відбувається в Україні, оскільки Україна підтримує США. Тому що найголовніше для майбутнього України – бути вільною і демократичною державою", - наголосила Олбрайт.

"І щоб люди могли вільно обирати уряд, який би не утискав нічиїх прав - ні преси, ні радіо "Свобода", - зазначила вона.

Колишній держсекретар США заявила, що для неї не є загадкою, чому сьогодні "Довіра" "не хоче чути незалежну думку радіо "Свобода", забезпечувати людей альтернативними джерелами інформації". "Я б сказала, що вони використали економічні пояснення для політичних причин", - наголосила Олбрайт.

Під час візиту до Києва на жакеті Олбрайт була брошка у вигляді двох великих листків, На запитання, що означає ця прикраса вона відповіла, що брошка символізує нове листя, нову парость в історії України. Зокрема, така брошка була на Олбрайт під час зустрічі з президентом Кучмою.

Існує легенда, буцімто Мадлен Олбрайт за часів своєї роботи на посаді Держсекретаря США чи не на кожні міжнародні переговори спеціально вдягала ту чи іншу брошку. І ця прикраса щоразу символізувала позицію, яку відстоюватиме "залізна леді" американської зарубіжної політики.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News