Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

Удовенко ще не знає, чи розглядатиме його комітет заяви Кравченка

Вівторок, 24 лютого 2004, 13:57
У понеділок, 23 лютого, генерал СБУ Валерій Кравченко знову звернувся до української влади з тим, щоб до Берліна прибули представники Генеральної прокуратури України й комітету Верховної Ради України з прав людини, яким він передасть "докази злочинних вказівок" українського керівництва.

Як і минулого тижня, Кравченко зачитав текст свого звернення в ефірі "Німецької хвилі" російською мовою.

"Я, генерал Валерій Кравченко, знову звертаюся до президента України пана Кучми, який засумнівався у правдивості моїх заяв в ефірі "Німецької хвилі" від 18-19 лютого цього року, в яких я просив відрядити до Німеччини представника Генеральної прокуратури України, а також депутата Верховної Ради України від комітету з прав людини для того, аби я міг безпосередньо передати їм докази злочинних вказівок його підлеглим", - говориться в зверненні.

"Моє прохання прошу передати в інформаційні агентства України "Інтерфакс-Україна" та УНІАН для інформування українського загалу. Відмову в моєму проханні буде розцінено, сподіваюсь, як чергове намагання режиму Кучми ввести в оману суспільство України й світову спільноту", - зазначив генерал.

Як зазначає "Німецька хвиля", генералові Кравченку в його проханнях поки не відмовили. Але й зустрічатися з ним у Берліні поки ніхто не може.

У Генеральній прокуратурі України "Німецькій хвилі" повідомили, що планів надіслати свого представника до Берліна не мають. Прес-секретар установи Оксана Соколова підкреслила, що заяви Валерія Кравченка в Генпрокуратурі розглянуть лише тоді, коли до них офіційним шляхом надійде інформація від нього.

Схожої позиції дотримуються і у Верховній Раді. Голова парламентського комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко зазначив "Німецькій хвилі", що генерал Кравченко повинен спершу чітко визначитися, до кого він звертається. Бо з його заяв минулого тижня різним ЗМІ голова комітету Верховної Ради цього достеменно так і не зміг зрозуміти.

За словами Удовенка, "якщо пан Кравченко має намір звернутися до мого комітету, то я просив би його направити лист на моє ім'я й порушити питання, які він хотів би обговорити. Реагувати на його прохання й відправляти представника комітету я не можу без офіційного звернення".

Чи готові представники комітету з прав людини зустрітися з генералом Кравченком, Удовенко сказати поки не може. За його словами, такі рішення приймає комітет на своєму засіданні. Цього тижня такого рішення очікувати не варто. Адже й офіційного звернення від Кравченка поки немає, а у Верховній Раді нинішній тиждень присвячений роботі в округах.

Керівник іншого комітету Верховної Ради - з питань свободи слова - Микола Томенко, якого теж згадував у своїх заявах Кравченко, сказав, що готовий до зустрічі з генералом. Щоправда, зазначає "Німецька хвиля", і Томенко назвав головною передумовою офіційне звернення Кравченка до українських установ.

Оцінюючи загалом ситуацію навколо заяв Кравченка, голова комітету з питань свободи слова сказав, що вважає своїм обов'язком забезпечувати громадян тією інформацією, яка викликає суспільний інтерес. Документи, про які говорить генерал СБУ, можуть бути саме такою інформацією, й на неї варто звернути увагу широкого загалу.

Як зазначав Томенко в інтерв'ю УНІАН, "зараз я шукаю формулу, як це зробити достатньо швидко і ефективно.

"Під цією формулою я розумію те, що ідеальний варіант був би, якби я спільно з офіційним представником Генеральної прокуратури відбув до Берліна й там ми отримали б цю інформацію", - зазначив депутат.

"Генеральна прокуратура – для того, щоб перевірити правильність, точність і відповідність цієї інформації. Я ж, як голова комітету, якщо отримана інформація має резонансний характер, зможу визначитись, чи чекати експертизи прокуратури, чи діяти в якийсь інший спосіб", – додав він.

Підсумовуючи, Томенко ще раз зазначив, що нині слід дочекатися офіційного звернення генерала Кравченка. Після нього, незалежно від того, як прореагує на це звернення Генеральна прокуратура, голова парламентського комітету з питань свободи слова готовий відбути до Берліна й офіційно отримати від Кравченка інформацію про нібито незаконні вказівки з боку низки українських високопосадовців.

Як повідомлялося, 18 лютого 2004 року Кравченко повідомив російській службі "Німецької хвилі", що володіє "матеріалами про злочинну діяльність режиму Кучми.

Матеріали, зокрема, доводять, що його підлеглі, голова Служби безпеки України Ігор Петрович Смешко, а також керівник Головного управління розвідки Олег Григорович Синянський, порушуючи Конституцію і закон про розвідувальні органи України, дають вказівки своїм співробітникам за кордоном стежити за депутатами Верховної Ради України з числа опозиції.

Ці матеріали, за словами Кравченка, він готовий "передати представнику Генеральної прокуратури України і в комітет ВР з прав людини".

20 лютого президент України Леонiд Кучма вiдкинув заяви генерала СБУ Кравченка про полiтичне стеження за українською опозицiєю за кордоном, санкцiоноване владою.

У Берліні на спiльнiй з Федеральним канцлером ФРН Герхардом Шредером прес-конференцiї Кучма сказав: "Для чого Українi займатися цим у Нiмеччинi, якщо приїжджають опозицiонери, роблять заяви, i їх можна прочитати в пресi".

УНІАН

Читайте також:

Потебенька і Деркача пропонують в комісію з перевірки заяв Кравченка

ТОМЕНКО ЇДЕ ДО КРАВЧЕНКА, ЩОБ ОПРИЛЮДНИТИ СЕКРЕТНІ ДОКУМЕНТИ?

РАДЧЕНКО: КРАВЧЕНКО ВСЕ ЗАТІЯВ ЧЕРЕЗ РЕМОНТ КВАРТИРИ

Нові заяви Кравченка: йому наказували стежити за німецькою журналісткою і політиком

Генерал Кравченко: "Коли ми говоримо про злочини режиму Кучми, то постає питання: а докази де? У мене такі докази є"

Генерал Кравченко заявляє, що його не використовували закордонні спецслужби

Кучмагейт-3. Хто наказував стежити за опозицією

Інформація генерала СБУ Кравченка виглядає досить правдивою – Гриценко

Український дипломат стверджує, що сам відчував стеження за собою, тому вірить Кравченку

Кравченко використовували російські спецслужби, щоб Німеччину не взяли в газовий консорціум?

МЕЛЬНИЧЕНКО ПРИЇХАВ ДО КУЧМИ В БЕРЛІН

СБУ НАЗИВАЄ АБСУРДОМ ЗАЯВИ КРАВЧЕНКА В БЕРЛІНІ ПРО ЗЛОЧИННІ НАКАЗИ КУЧМИ

У БЕРЛІНІ ГЕНЕРАЛ РОЗВІДКИ УКРАЇНИ ЗАЯВИВ ПРО "ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ" КУЧМИ

Генпрокуратура готова вивчити "злочини Кучми", які у Берліні викрив Кравченко

Сюжет про генерала Кравченка, що викрив у Берліні Кучму, намагалися заглушити


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування