Кучма вирішив допомогти своєму зятю Пінчуку будувати комбайни

Вівторок, 24 лютого 2004, 14:40
Президент України Леонід Кучма закликає створити пільгові умови для сільгоспмашинобудування. Про це він заявив у вівторок під час робочої зустрічі з міністром аграрної політики України Віктором Слаутою.

Як повідомляє прес-служба президента, під час зустрічі обговорювалися проблеми розвитку АПК України. Зокрема, він зосередив увагу на питанні розвитку сільгоспмашинобудування.

Кучма зауважив, що покладає надію на нараду з проблем сільгоспмашинобудування в Україні, яка пройде 2 березня в Харкові.

“Дуже сподіваюся на нараду у Харкові. В якому стані техніка, ми всі добре знаємо. Сьогодні збиральні заводи всі практично стоять, знову за кордоном купувати все втридорога, так чи ні? Пільги їм створювати. А для своїх товаровиробників нічого не робимо. Ні трактори, ні комбайни... ніхто ж нічого не робить! Хоч би розібралися із промисловістю сільгоспмашинобудування – що вона є, на що вона працює”, - зазначив Кучма.

Президент вказав на необхідність активізувати роботу уряду у цьому напрямку. Він підкреслив, що сьогодні практично немає пропозицій щодо конкретних механізмів розв`язання проблем, що існують в цій галузі.

Як відомо, напередодні корпорація "Інтерпайп", що підконтрольна зятю президента Віктору Пінчуку, заявила, що починає реалізацію програми розвитку сільськогосподарського машинобудування на підприємствах лізингової компанії "Украгромашінвест", акціонером якої вона є.

У ході розмови Кучми і Слаути також було обговорено питання забезпечення населення хлібом. Президент наголосив на неприпустимості повторення минулорічної ситуації на ринку зерна в Україні.

У свою чергу Віктор Слаута зауважив, що Міністерство аграрної політики ставить за мету, щоб в 2004 році в структурі посівних площ було 50-52% зернових культур. "Це дозволить забезпечити державу хлібом, а тваринництво – кормами", - підкреслив він.

Президент також торкнувся проблеми розрахунків з селянами за оренду земельних і майнових паїв. "На мій погляд, завдання ваше розібратися, як на селі розраховуються за паї. Візьміть пару областей сільськогосподарських і подивіться, як ця проблема вирішується", - сказав Кучма.

У ході бесіди співрозмовники також порушили проблеми розвитку аграрного ринку в Україні, зокрема створення системи іпотечного кредитування та капіталізацію землі.

Кучма відзначив, що проблема капіталізації землі сьогодні значно політизується. Зокрема він зазначив, що окремі політичні сили подають до Верховної Ради України законопроекти "практично, щоб заблокувати реформу на землі".

При цьому він підкреслив, що позиція уряду повинна бути чіткою у питанні капіталізації землі. "Не можна на самоплив пускати це питання", - сказав він.

Під час зустрічі співрозмовниками було наголошено на необхідності якнайшвидшого прийняття базових законодавчих актів в АПК для реалізації в найближчі 5-10 років основних завдань, які стоять перед галуззю.

Читайте також:

У 2004 Пінчук ставить на комбайни

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування