Уран з України намагався вивезти радянський розвідник

Вівторок, 24 лютого 2004, 23:00
Правоохоронці України затримали жителя Мукачевого, що було радянського розвідника, що намагався перевезти через українсько-угорський кордон контейнер з радіоактивними речовинами - плутонієм-239, цезієм-137 і ураном.

На митному переході "Тиса" мікроавтобус "Сітроен" з контейнером у салоні затримали співробітники управління по боротьбі з організованою злочинністю Закарпатської області.

Як повідомив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна
у середу заступника міністра внутрішніх справ України - начальник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Михайло Манін, курирував операцію по затримці контейнера з радіоактивними речовинами безпосередньо ГУПОЗ.

"Дійсно, у спеціальному контейнері з умовним знаком про радіоактивність умісту, ця людина намагалася провезти через кордон плутоній, цезій і уран. Сам затриманий, він же - водій мікроавтобуса - колишній розвідник: при Радянському Союзі служив у Головному розвідувальному управлінні країни", - підкреслив Манін.

Інформація про те, яка кількість радіоактивних речовин знаходилося в контейнері і відкіля цезій, плутоній і уран могли бути вивезені, поки не розголошується.

За повідомленням прес-центру Державної прикордонної служби, з документами у водія було усе в порядку. Від вантажу він відхрестився, пояснивши, що йому його передали в Мукачевому Закарпатської області і повинні забрати по той бік кордону.

На даний момент контейнер і автомобіль конфісковані. Вирішується питання про порушення кримінальної справи щодо екс-розвідника, проводиться розслідування

У 2002 в американській пресі з'являлися повідомлення про те, що США намагаються викупити в України десятки кілограмів збагаченого урану, начебто побоюючись, що ця радіоактивна речовина може потрапити в Ірак чи до інших, із точки зору американців, "одіозних режимів".

Однак тоді "Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" заявляв про неможливість продажу збагаченого урану кожному, хто б і з якою метою не пропонував купити його".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...