Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ПРО КРАВЧЕНКА: "БАБА З ВОЗУ – КОБИЛІ ЛЕГШЕ"

Середа, 25 лютого 2004, 15:11
Президент Леонід Кучма вважає, що заяви генерала СБУ Валерія Кравченка викликані указом президента про деКДБізацію органів влади.

"Причина – мій указ про деКДБізацію", – сказав Кучма на прес-конференції у Києві. На його думку, сталося "співпадіння", що заяви Кравченка збіглися у часі з його візитом до Берліну на переговори з канцлером Шредером.

Водночас, за словами президента, у німецькій столиці "це питання нікого не цікавило, окрім 5 каналу [який приїхав з Києва]".

За словами Кучми, на прес-конференції у Берліні, коментуючи цей скандал, він хотів навести приказку, але зрозумів, що її не перекладуть: "Баба з возу – кобилі легше".

Говорячи про Кравченка, він сказав, що "у людини нерви не витримали". За словами президента, коли Кравченка викликали до Києва, він поїхав: "Доїхав до Польщі, а коли дізнався, що на його місце інший пішов, він повернувся [до Берліну] і поїхав на радіо".

Потім, за словами Кучми, біля Кравченка "стали з'являтися порадники".

Кучма згадав, що в часи СРСР Кравченко працював у 5 управлінні КДБ, яке боролося з дисидентами. "І той, хто боровся з демократією, буде нас вчити, як робити?" – обурено запитав президент.

Кучма також сказав, що на подібних посадах за кордоном генерали не повинні бути: "Людей відправляють, щоб дотягнути до [пенсійного] віку".

При цьому Кучма зауважив, що Кравченка не мали права вдруге відправляти до Німеччини, однак колишнє керівництво СБУ це зробило, оскільки генералу не вистачало грошей на ремонт отриманої квартири.

Прогнозуючи подальший розвиток скандалу, Кучма сказав, що Кравченко в Німеччині "побуде-побуде, але і відповідати треба [за цей вчинок]".

Водночас президент переконаний, що цей скандал не зіпсує відносини України з Заходом: "У нас були і більш тяжкі ситуації. Я переконаний, що у нас із Заходом ніхто і ніколи стосунки не зіпсує".

***

Говорячи ж про свій указ про деКДБізацію, Кучма повідомив, що документ "викликав багато полеміки" всередині органів СБУ. Кучма сказав, що "Україна зробила помилку, що не пішла дорогою країн Балтії, які після революцій [у 1990-91 роках] розпустили спецслужби".

"Українські спецслужби зовнішніми проблемами не займаються. А які внутрішні проблеми – зрозуміло", – додав він.

За словами Кучми, люди, яких стосуватиметься указ про деКДБізацію, "є офіцерами діючого резерву". "Але більшість з них працює не на СБУ, а на структури, де вони працюють".

Кучма сказав, що потреби в такій практиці більше немає: "Ви ж добре знаєте, що у нас таємниць ніяких немає, все давно продали".

Хоча при цьому підкреслив, що серед колишніх КДБістів є "багато професіоналів, які і сьогодні чесно працюють на Україну".

"Українська правда"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування