Кучма доручив захистити "донецьких", що програли в Польщі

Середа, 25 лютого 2004, 18:25
Президент Леонід Кучма доручив Міністерству закордонних справ і Кабінетові міністрів вивчити ситуацію навколо приватизації польського металургійного комбінату Huta Czestohowa, у якій брала участь корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД).

Про це президент заявив на прес-конференції в середу в Києві.

"Я дав доручення і Міністерству закордонних справ, і членам уряду, якщо дійсно ми виглядаємо таким чином, як у польській пресі пишуть, то потрібно своїх захищати", – підкреслив Кучма.

Президент відзначив, що коли він останній раз був у Варшаві, у пресі з'явилася інформація про перемогу ІСД у тендері на покупку меткомбінату.

Він підкреслив, що "зрадів" тому фактові, що українська компанія змогла перемогти таку компанію як LNM.

Разом з тим, відзначив президент, у вівторок його проінформували, що ІСД "начебто не виграв, а програв", оскільки остаточне рішення приймає міністр держмайна Польщі.

"Там повна "демократія" у приватизації. Я подумав, може і нам так зробити: є в нас Фонд держмайна, він сказав – цей виграв, і всі, поставити крапку", – сказав Кучма.

Він назвав позитивним той факт, що український бізнес "намагається закріпитися в інших країнах", тим більше у Польщі, яка стає членом Європейського Союзу.

Кучма пояснив економічні розрахунки ІСД, який хоче купити металургійний комбінат у Польщі.

"Причини дуже прості – готові вироби будуть вироблятися не в Україні, а в Польщі, а це дає можливість бути присутнім на європейському ринку, оскільки, коли болванка відправляється за кордон, то там немає ніяких обмежень, а коли виріб – вибачте", – сказав президент.

Кучма також сказав, що вже двічі зустрічався з керівником LNM – з походження індусом. "Я переконую його взяти наш Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд", – сказав Кучма.

За його словами, така міцна компанія підсилила б конкуренцію на внутрішньому ринку України.

Як відомо, ІСД брав участь у тендері на визначення інвестора для металургійного комбінату Huta Czestochowa S.A.

Міністр держмайна Польщі Збігнєв Канівський повідомив про вибір LNM Group як інвестора для Huta Czestochowa S.A. Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД, Донецьк) висловила подив і стурбованість цією заявою міністра держмайна Польщі, оскільки раніше після аналізу конкурсна комісія 12 лютого 2004 року оцінила пропозицію ІСД як таку, що щонайкраще відповідає вимогам приватизаційного конкурсу, і рекомендувала корпорацію "ІСД" як інвестора для меткомбінату.

У деяких ЗМІ пройшла інформація про те, що вибір польського уряду – віддати перевагу LNM замість ІСД як інвестора для металургійного комбінату Huta Czestochowa S.A. – обумовлений вимогою ЄС обмежити випуск металургійної продукції на території Польщі.

Однак представники Єврокомісії заперечують факт існування таких вимог.

"Інтерфакс-Україна", "Українська правда"

Читайте також:

Поразка Польщі під Ченстоховым


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...