Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

Кучма: "Одеса-Броди" заважають відсутність нафти і труби

Середа, 25 лютого 2004, 19:26
Президент України Леонід Кучма планує доручити віце-прем'єр-міністру України Андрію Клюєву відправитися до Казахстану з метою прояснення ситуації щодо обсягів і наявності казахстанської нафти для транспортування по нафтопроводу "Одеса-Броди".

Про це Кучма повідомив на прес-конференції в середу, підкресливши, що саме в каспійському регіоні є "велика нафта".

"Найближчим часом я відправляю туди (у Казахстан) віце-прем'єра Клюєва, він побував в Азербайджані, можливості Азербайджану ми знаємо. Однак головна нафта повинна бути з Казахстану. Яку відповідь він привезе звідти – я не знаю", – сказав президент України.

У питанні використання "Одеса-Броди", за словами Кучми, "залишилося вирішити тільки дві дрібниці". "Одна дрібниця –в Україні нафту знайти. А полякам – побудувати нафтопровід від Брод до Плоцька".

Кучма також звернув увагу на недоробленість питання транспортування нафти з Брод на період добудування нафтопроводу до Плоцька.

"Якщо з Брод якимось чином переправляти, там труба на території Словаччини – це труба вже ЮКОСа, або російська труба, і вона заповнена. Так що, бочками возити або вагонами?" – висловив здивування президент України.

Кучма також нагадав, що кілька років назад з Казахстану нафта вже поставлялася в Україну цистернами.

У той же час Кучма розкритикував податкові пільги, надані на транспортування нафти з Брод до Польщі залізницею.

"Що стосується пільг, то я вважаю це необґрунтованими заявами, і ніхто ніяких пільг за рахунок держави робити не буде, – сказав Кучма. – Яка вигода? Для чого? Щоб показати, що ми можемо прокачати нафту? Так це і так зрозуміло, була би нафта".

У той же час Кучма сказав, що в перспективі буде "велика нафта" з Казахстану.

Кучма нагадав, що в Польщі щодо прямого використання "Одеса-Броди" він сказав: рішення уряду прийняте і повинно не обговорюватися, а виконуватися.

"Я ні в якому разі не ставлю під сумнів це рішення (прямого використання)", – сказав Кучма, однак підкреслив, "що цей процес повинен відбуватися абсолютно прозоро, щоб ми знали, якщо пропонується концесія, а ми туди вклали $500 млн., то на яких умовах, бо закон, що прийнятий по концесії, це закон про наміри, а не закон".

"Інтерфакс-Україна", "Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування