Прес-конференція Кучми очима шукачів логіки

Четвер, 26 лютого 2004, 18:32
"І "Українській правді" слід задуматися, яку правду вона відстоює в Україні", – сказав у середу глава держави, відповідаючи на запитання кореспондента "УП".

Ми, постійні дописувачі "Української правди", цілком, повністю і беззастережно підтримуємо заклик голови держави говорити правду, одну тільки правду і нічого, крім правди – кого б і чого б це не стосувалося.

Але правда буває тільки одна – приємна, неприємна, трагічна, радісна, сумна, весела абощо. Цим "правда", власне, відрізняється від "неправди". Точніше – "неправд", яких таки дійсне буває багато.

Для того, щоби не викликати незадоволення нашого президента, якого ми поважаємо так само, як і більшість українців, а також для того, щоби не втягуватися у складні філософсько-герментевтичні дискусії навколо семантики понять "правда"-"неправда", перейдемо до запитань.

Нам здалося, що президент був в доброму настрої і багато жартував. Ось, наприклад: коли журналісти запитали, чи може Медведчук очолити уряд, Кучма відповів: "Якщо за нього проголосує "Наша Україна", я цього не виключаю". Це жарт для нас зрозумілий.

А ось інший приклад – оцінюючи результати діяльності уряду, президент сказав: "Цей уряд досяг найкращих результатів". Тут ми не зрозуміли: ця репліка була спробою зайвий раз абсолютну більшість громадян роздратувати, чи це також жарт?

"А ось ще: "До виборів прем'єр-міністром залишатиметься Янукович Віктор Федорович. Якщо не трапиться ніяких катаклізмів". Знову не зрозуміло: про "катаклізми" – це жарт чи натяк?

Люди звикли до того, що кожне слово президента будь-якої країни (а нашого – так в першу чергу) не тільки багато чого варте, але для багатьох є прямою вказівкою для дії, про що виразно свідчать, ясна річ, абсолютно сфабриковані ворогами плівки відомого всьому світу майора.

Висловлювався президент і без жартів: "Ми ніяк не можемо зрозуміти, яке величезне право – розпускати парламент!" – сказав він, критикуючи опозицію за блокування політреформи. І тут ми цілком згодні – неможливо хоча б на "задовільно" керувати демократичною, соціально орієнтованою та суверенною державою, якщо її президент не має права розпускати парламент.

Ця теза є самоочевидною і не потребує доказів – результати соціально-економічного розвитку нашої Вітчизни впродовж останніх 12 років підтверджують цю тезу на всі 100% або навіть більше.

Тут є, принаймні, одне питання, яке аж ніяк не можна вирішити: яким чином взагалі виживають, наприклад, Сполучені Штати, жоден з президентів яких ніколи не мав і ближчим часом не матиме права навіть думати про те, щоби розпустити Конгрес?

Скоріше навпаки – Конгрес не тільки мріє про те, щоби відставити законно обраного главу держави, але час від часу відкрито погрожує своєму гаранту відставкою.

Або візьмемо, наприклад, Німеччину. На відміну від США це – парламентська республіка. Президент в ній виконує представницькі функції – по-перше, третейського судді – по-друге. Повноважень безпосередньо керувати державою він не має, але Бундестаг розпустити у чітко визначених Конституцією випадках може.

Таких та інших прикладів можна навести декілька десятків. В підсумку – вони переконують в існуванні загальнополітичного демократичного правила: або голова держави "рулить" країною, або виконує роль антикризового "запобіжника", має право розпускати вищий представницький орган влади, але до виконавчої влади як такої його не допускають.

"А президент не знає, куди від злості, від безсилля дітися. Бо важелів немає!" – пожалівся Леонід Данилович. Отож бо і воно. В демократичній країні треба вибирати – або доступ до важелів, або право розпускати парламент.

Якщо президентські помічники знайдуть час для того, щоби дати правдиві відповіді на ці запитання, то їм публічно слід висловити щиру подяку. Адже такі відповіді невимовно збагатять не тільки українську, але й підупалу світову політичну науку та нададуть їм могутній поштовх для подальшого розвитку.


Автори: Данило Яневський, Костянтин Малєєв, Інститут політичного моделювання

Читайте також:

Кучма зізнався, що неодноразово розігнав би Верховну Раду, щоб жити, як в Ісландії

Кучма не чіпатиме Януковича до кінця повноважень. А Медведчуку може допомогти лише Ющенко

КУЧМА НА ПЕНСІЇ ПРАЦЮВАТИМЕ У ФОНДІ І ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ВІД ГАРАНТІЙ



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування