ТОМЕНКО НЕ ОПРИЛЮДНИВ МАТЕРІАЛИ КРАВЧЕНКА, ЩОБ НЕ РОЗКРИВАТИ ШИФРИ СБУ

П'ятниця, 27 лютого 2004, 12:13
Народний депутат Микола Томенко не оприлюднив матеріали, отримані від генерала Кравченка, оскільки навіть в дешифрованому вигляді вони дають можливість знайти ключ до шифрів Служби безпеки України.

Про це він сказав у п'ятницю на прес-конференції в Києві.

Томенко зачитав фрагменти з трьох документів, які стосувалися стеження за українськими політиками.

Перший стосувався того, що "у зв'язку з необхідністю інформаційного висвітлення візиту офіційних осіб від міністра і вище" від Кравченка вимагалося збирати інформацію щодо їх перебування в Німеччині.

Томенко, посилаючись на Кравченка, зазначив, що такий документ отримали 20 закордонних представництв України.

Другий документ, зачитаний Томенком, був направлений у кілька депутатських представництв. У ньому говорилося, що "на одному з невстановлених німецьких каналів готується сюжет, який може завдати шкоди іміджу України". Томенко пояснив, що сюжет стосувався торгівлі дітьми або дитячими органами на каналі ZDF.

Третій документ стосувався підготовки до міжнародної конференції у Києві, про що в листопаді 2003 домовилися Віктор Ющенко з главою представництва ЄС Норбером Жуспеном.

В документі давалися вказівки зібрати інформацію про можливих гостей та їх ставлення до України. Томенко підкреслив, що ці вказівки є незаконними, оскільки вимагали від Кравченка не тільки отримати інформацію, але й оперативні матеріали, що передбачало використання агентури, стеження за людьми, підслухування.

Томенко додав, що отримав від Кравченка 8 документів і всі передав до Генпрокуратури. Водночас він послався на свою розмову зі співробітником СБУ, який сказав, що така робота, яка доручалася Кравченку, не суперечить законодавству.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування