КРАВЧЕНКО ЧЕРЕЗ МІСЯЦЬ ПОПРОСИТЬ ПРИТУЛКУ, А ТОМЕНКО ЧЕРЕЗ ТИЖДЕНЬ ОПРИЛЮДНИТЬ ДОКУМЕНТИ

П'ятниця, 27 лютого 2004, 13:27
Генерал Валерій Кравченко може попросити політичного притулку у Німеччині протягом найближчого місяця.

Про це повідомив депутат Микола Томенко на прес-конференції у Києві після зустрічі з Кравченком у Берліні.

"Протягом місяця йому залишається вирішити: або приїхати в Україну – і він готовий це зробити, якщо відкривається кримінальна справа [за фактом незаконних вказівок СБУ]. Якщо справа не ведеться, то друга альтернатива – це політичний притулок", - сказав Томенко.

Депутат сказав, що Кравченко поки не знає, в якій формі він може отримати гарантії недоторканості з боку влади в разі його приїзду до України.

Сам Томенко спрогнозував два варіанти розвитку подій.

"Оптимістичний прогноз – Генпрокуратура відкриває кримінальну справу. І або звільнення осіб, які давали незаконні вказівки, або порушення кримінальної справи проти них", - сказав він

"Другий, дуже оптимістичний висновок – СБУ після цього не буде використовувати своїх працівників для стеження за політиками, міністрами, німецькими журналістами", - додав Томенко.

Як "песимістичний" варіант він сказав, що "розгляд справи буде затягуватися".

За словами Томенка, він поспілкувався з представниками СБУ. "Вони ще не бачили документів, але на 99% переконані, що ці вказівки є законними", - навів свої враження від цієї розмови Томенко.

"СБУ свято переконана, що робить цим добру справу – для національної безпеки треба збирати інформацію за всіма, хто перебуває за кордоном", - пояснив він.

Тому, за словами Томенка, якщо не буде "адекватних дій" із боку Генпрокуратури, він пропонуватиме провести закрите засідання Верховної Ради із звітом керівників СБУ і Генпрокуратури. Другим кроком він обіцяє оприлюднити передані Кравченком документи.

На думку Томенка, у тижневий термін можна буде переконатися, наскільки серйозно взялася за справу прокуратура, і, відповідно, чи є передумови для оприлюднення документів, отриманих від Кравченка.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування