Генерал Кравченко: Якщо президент гарантує мені безпеку, я повернуся

П'ятниця, 27 лютого 2004, 14:23
Леонід Кучма легко знайшов пояснення вчинку генерала Кравченка. У середу на прес-конференції він описав і мотиви його вчинку, і його дивну натуру, і абсурдність обвинувачень, і навіть те, що Кравченко не захотів врятувати главу держави від терористів у Баден-Бадені.

"Українська правда" докладно пояснила аргументацію Кучми, а зараз надає право відповісти на неї самому Валерію Кравченку. Генерал коментує висловлювання президента в інтерв'ю "УП", узятому напередодні.


– Пан Кравченко, наскільки вам удалося зробити те, що ви планували, коли заявили про існування документів, що вказують на незаконність наказів СБУ?

– На сьогоднішній день усе в порядку. Прибув Микола Томенко, і я передав йому документи. Викликає подив, що не прибув представник Генпрокуратури, але це така справа... Томенко передасть у прокуратуру.

Я не дуже довіряю нашій прокуратурі, але так робиться в правовій державі. А як буде діяти прокуратура – це її справа.

– Президент Кучма досить оперативно прореагував на вашу заяву і сказав, що не проти публікації ваших документів, оскільки упевнений в їхній неправдивості. Тобто дозволив їх публікувати.

– Президент є президент. Він може дозволяти такі речі: "нехай публікує чи ні." Але публікація таких документом із грифом "для службового користування" – це порушення закону. Я не хочу закон порушувати.

Я хочу, щоб президент і його підлеглі виконували закони України. Що значить "нехай публікує"? Як можна публікувати документи з грифом "Для службового користування"?

– Ще президент сказав, що СБУ не могло давати розпорядження стежити за опозицією.

– Дуже просто це перевірити. Треба подивитися на документи і перевірити їх. Ви знаєте, як у нас буває: на Бровари ракета впала, то спочатку говорять: "Такого не було". Ту-154 збили – говорять: "Ні, це не ми". Ну навіщо говорити "ні", якщо треба перевірити.

Президент здійснює загальний контроль над діяльністю розвідки. Він або не знає, що робить розвідка, або не контролює її. Для цього я і передаю документи, щоб навести порядок.

– Ще Леонід Кучма обурювався: мовляв, як ви можете учити нас демократії, висувати обвинувачення, якщо працювали в 5 управлінні КДБ?

– Я ніколи не працював у 5 управлінні КДБ. Я працював у п'ятому відділенні управління КДБ по Києву і Київській області. І працював там не довго – з 1974 по 1980 рік. А з 1980 по цей день я – працівник розвідки.

Тобто, 24 роки я працюю в розвідці. Я не думаю, що Кучма про це не знав. Він про це знав дуже добре. Але методи скомпрометувати мене, що я працював 5 років в управлінні, що я не дуже психічно врівноважений і мені вже багато років – це для того, щоб від головного відвести. Головне – порушення Конституції й закону про розвідувальні органи. Це головне, а мотиви – другорядне.

– Також Кучма сказав, що ви вже збиралися їхати в Київ, і вже в Польщі розвернули чи то потяг, чи то машину...

– Я одержав повідомлення, що я повинен з'явитися в Києві з 13 по 16 лютого з конкретним завданням – для участі в якомусь засіданні щодо візиту президента в Німеччині. Я багато років працюю в розвідці і знаю, що за 4 дні до візиту президента такі наради не проводяться. Тому я не виїхав. Я подзвонив у Київ, і мені друзі сказали: "Валерій, ніякого засідання не буде, тебе просто відзивають".

– Що ви скажете про заяву президента, що на нього готувався замах у Баден-Бадені і ви відмовилися його захистити, і що були конкретні листи, де вказувалися карні структури, що це готували?

– Я не знаю про такий лист. Був окремий сигнал про терор у відношенні президента. Колись розкрили змову проти президента в Чернігівському лісі. Тепер у Чорному лісі: "Шварцвальд" – чорний ліс. Ніякої змови не було. Той сигнал був швидко перевірений. І бідна та людина, що підозрювалася в теракті, їй і в страшному сні не могло приснитися таке.

– Цю людину допитували?

– Я не допитував. Ми це робили разом з німецькими колегами, як це робиться в таких випадках. Вони перевірили цей сигнал і сказали, що ніякого терористичного акту тут немає.

А Баден-Баден – це окрема тема "обліко морале" нашого президента і його оточення.

– Чи збираєтеся ви просити притулку у Німеччині?

– Я не хочу просити тут ніякого притулку. Якщо в Україні відреагує Генпрокуратура, депутатський корпус на мої обвинувачення, якщо Україні я потрібен, щоб продовжити цю справу – я готовий повернутися.

– Кучма сказав: побуде-побуде в Німеччині, але і відповідати доведеться.

– Я про це і говорю. Якщо президент гарантує мені безпеку, я повернуся. А якщо [він] мені буде погрожувати, то я буду продовжувати цю справу отут, у Німеччині.

Читайте також:

На Кучму готували замах у Баден-Бадені, а Кравченко не захотів його врятувати

КРАВЧЕНКО РАЗОМ ІЗ НІМЦЯМИ ПЕРЕВІРЯВ РОДИНУ В ШВАРЦВАЛЬДІ, ЯКА МОГЛА УБИТИ КУЧМУ

КУЧМУ НЕ ЗБИРАЛИСЯ ВБИВАТИ В БАДЕН-БАДЕНІ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування