Оприлюднено уривки таємних циркулярів генерала Кравченка

П'ятниця, 27 лютого 2004, 17:00
Депутат Томенко не оприлюднив, як обіцяв напередодні, документи генерала Кравченка. Хоча сам Кучма два дні тому дозволив не робити таємниць з архіву розвідника – бо, мовляв, все одно це неправда.

Але, за словами Томенка, навіть у дешифрованому вигляді документи Кравченка дають можливість знайти ключ до шифрів Служби безпеки України. Про це його попередили працівники Генпрокуратури, які в п'ятницю зранку отримали від Томенка 8 циркулярів, переданих з Берліну Валерієм Кравченком.

"Представники Генпрокуратури пообіцяли достатньо оперативно прийняти рішення по переданим документам, а якщо б я їх оприлюднив, то це вплинуло б на процес і могло б ледь не зламати всю систему шифрування СБУ", – зазначив Томенко.

Крім того, за його словами, сам Кравченко був проти того, щоб робити ці циркуляри надбанням гласності: "Він не оприлюднив жодного документу і віддав їх мені для передачі у Генеральну прокуратуру, а не для оприлюднення. Він був категоричним противником оприлюднення і діяв коректно, як офіцер".

Проте, Томенко пообіцяв поширити серед журналістів матеріали Кравченка, якщо протягом тижня Генпрокуратура не порушить за ними кримінальну справу. Водночас депутат на прес-конференції у Києві все-таки зачитав уривки з чотирьох документів – які, за словами Кравченка, свідчать про порушення законів.

Одна з перших інструкцій з Києва до Берліна стосувалася не опозиції, а стеження за чиновниками. І Кравченко вважає, що це не робота розвідки – збирати неофіційну інформацію про міністрів.

Документ 1.

Цей циркуляр, як сказав Томенко з посиланням на Кравченка, був направлений представникам розвідки України у 20 країн. Документ має назву "Щодо візитів посадових осіб".

Оприлюднений депутатом уривок звучав так: "В зв'язку з необхідністю інформаційного висвітлення результатів візитів посадових осіб українських органів державної влади (від міністра і вище) за кордон просимо надсилати повідомлення, які висвітлюють наступні питання".

Далі – перелік інформації, яку Кравченко мусив передавати у Київ. Незаконним, вважає він, було повідомляти, "з ким були проведені інші [неофіційні] зустрічі [членами делегацій], в тому числі з бізнес-колами, про що на них домовлено; іншу важливу інформацію, як підписувалися документи".

"Зазначені повідомлення надсилати протягом доби після завершення візиту", – сказано в документі.

Документ 2.

В ньому йдеться про вже відому історію – від Кравченка вимагали зібрати інформацію про авторів та героїв сюжету на телеканалі ZDF щодо незаконного вивозу з України дітей чи, можливо, частин тіл дітей.

За словами Томенка, СБУ направила цей текст у кілька країн, не лише до Німеччини. Зачитаний текст циркуляру звучав так:

"За отриманими даними, на одному з невстановлених європейських телеканалів – вірогідно, німецькому – очікується показ програми чи сюжету, спрямованого на дискредитацію України як держави в цілому та компрометацію вищого керівництва нашої країни. За змістом сюжет буде присвячений незаконній торгівлі людськими донорськими органами в Україні.

Тому необхідно встановити наявність на консульських обліках... осіб (двох громадян України), терміново направити в центр каналом... всю наявну інформацію стосовно зазначених осіб: зв'язки, уподобання, спрямування матеріалів, ЗМІ, в яких публікуються.

Зібрати інформацію стосовно програми "Мона Ліза", її власників, засновників, керівників.

З'ясувати вірогідність появи зазначеного сюжету у телепрограмі "Мона Ліза" та вжити заходів по недопущенню його трансляції".

Документ 3.

Цей текст, отриманий в кінці 2003, за словами Томенка, особливо обурив Кравченка. "Вперше за історію його роботи за кордоном там містилися вказівки стосовно виразно політичних речей", – зазначив депутат.

У документі йшлося:

"Звертаємо увагу на необхідність здійснення постійної роботи, спрямованої на отримання інформації щодо приїзду в країну вашого перебування всіх без винятку українських делегацій, а також окремих осіб, дії яких за кордоном можуть мати негативний вплив на реалізацію внутрішньої та зовнішньополітичної стратегії України.

З вищезазначених фактів вимагаємо своєчасного та повного інформування окремою довідкою...

Активізувати роботу серед української діаспори з метою отримання необхідної упереджувальної інформації в інтересах забезпечення безпеки нашої країни та в контексті підготовки політичної реформи, президентських виборів".

Документ 4.

Даний документ уже містить вказівки Кравченку діяти стосовно неукраїнців. Ці вимоги, окрім берлінського генерала, отримали розвідники у шести країнах, повідомив Томенко. У циркулярі говориться:

"В ході зустрічі лідера "Нашої України" Віктора Ющенка з керівником представництва Європейської комісії Жустеном, яка відбулася в листопаді цього року, він виступив з ініціативою проведення у грудні 2003 року в Києві міжнародної конференції, присвяченої обговоренню європейських перспектив.

Про свою згоду взяти участь у конференції нібито повідомили Клінтон, Олбрайт, Бжезинський. Керівництво "Нашої України" також чекає на приїзд інших відомих діячів.

З метою отримання інформаційних та оперативних матеріалів стосовно вище зазначеного форуму, необхідно зорієнтувати джерела на здобуття інформації з таких питань: склад учасників, контакти, мета, висвітлення реакції на подію, подальші наміри, плани, можлива програма.

При цьому на особливу увагу заслуговує інформація стосовно критичних виступів учасників форуму на адресу України".

***

На переконання Томенка, всі ці вимоги центрального керівництва СБУ до своїх офіцерів у посольствах неможливо виконати, користуючись відкритими джерелами. Всі вони потребують проведення оперативних заходів – прослуховування, стеження, залучення агентури.

 
У цій папочці - секретні документи генерала Кравченка
 
Все це заборонено законом про розвідувальні органи України, на що неодноразово посилався Кравченко.

Крім того, у циркулярах дивує стилістика, яка свідчить про нерозуміння їх авторами умов життя на Заході. Чого вартий лише наказ "вжити заходів по недопущенню трансляції" сюжету в програмі німецького каналу ZDF. "Я так розумію, що існують два засоби – це фізичне знищення або підкуп", – припустив Томенко.

За його словами, під цими циркулярами немає традиційних підписів: "Там стоять цифри, під якими шифровано управління, підрозділ, посадова особа".

Томенко розповів – очевидно, зі слів Кравченка – про процедуру отримання цих вказівок: "СБУ передає повідомлення по відповідній системі, а відповідна людина у відповідній кімнаті посольства дешифровує цей документ".

Враження Томенка від самого Кравченка: поширювані СБУ версії, що генерал пішов на цей крок із особистих проблем – неправда. Депутат розповів про мотиви розвідника зі слів самого Кравченка: "Він як людина, яка 30 років пропрацювала в розвідці, вважає неприпустимим напередодні президентської кампанії використовувати елітні підрозділи СБУ для вирішення конкретних політичних проблем і або утримання когось при владі, або приходу когось до влади".

Розповів Кравченко Томенку і свою версію конфлікту з охороною Кучми в Баден-Бадені. Він, як і мав, разом з німецькими спецслужбами переконався, що ніякої загрози життю гаранта немає. А галас цей підняли, щоб домогтися від німецької сторони посиленої охорони для Кучми та дипломатичних номерів на машини для його гостей.

За словами Томенка, найближчими днями Кравченко має зустрітися з депутаткою Європарламенту від Німеччини Габріелою Штаунер – тією самою, яка підняла у законодавчому органі ЄС проблему торгівлі дітьми з України. У ефірі ZDF її називали також потенційною "жертвою" Кравченка.

Ще Томенко повідомив, що на 9 березня Кравченко отримав виклик до поліції. Це реакція на звернення МЗС про те, "що він незаконно привласнив майно української держави – службовий автомобіль і мобільний телефон".

За словами Томенка, Кравченко "автомобіль уже повернув, а з телефоном розбереться". Депутат сказав, що в четвер генерал "спілкувався з представниками поліції", і після того, як він віддасть посольству ще слухавку, то проблем із німецькими органами у нього не буде.

Подальша доля генерала має визначитися до квітня. Томенко: "Протягом місяця йому залишається вирішити: або приїхати в Україну – і він готовий це зробити, якщо відкриється кримінальна справа за фактом незаконних вказівок СБУ. Якщо цього не буде, то друга альтернатива – це політичний притулок".

Сам генерал у новому інтерв'ю "Українській правді" знову сказав, що "не хоче просити ніякого притулку". Кравченко заявив: "Якщо в Україні на мої обвинувачення відреагує Генпрокуратура – я готовий повернутися. Якщо президент гарантує мені безпеку, я повернуся. А якщо [він] мені буде погрожувати, то я буду продовжувати цю справу отут, у Німеччині".

Під час прес-конференції Томенко послався на розмову з представником СБУ, який, ще не читаючи документів Кравченка, висловив переконаність, що отримані генералом вказівки були законними.

Перевірити, чи так це, досить легко. Закон "Про розвідувальні органи України" містить посилання: розвідувальні органи у завданнях щодо отримання розвідувальної інформації застосовують "методи й засоби оперативно-розшукової діяльності у порядку, визначеному в законі "Про оперативно-розшукову діяльність".

А цей другий закон містить перелік підстав для проведення оперативно-розшукової діяльності. Це має бути інформація, яка потребує перевірки, про:

– злочини, що готуються або вчинені невстановленими особами;
– осіб, які готують або вчинили злочин;
– осіб, які переховуються від органів розслідування, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання;
– осіб, безвісно відсутніх;
– розвідувально-підривну діяльність спецслужб іноземних держав, організацій та окремих осіб проти України;
– реальну загрозу життю, здоров'ю, житлу, майну працівників суду і правоохоронних органів у зв'язку з їх службовою діяльністю...

Другою підставою для проведення оперативно-розшукової діяльності є запити державних органів про перевірку осіб у зв'язку з їх допуском до державної таємниці і до роботи з ядерними матеріалами та на ядерних установках.

Третя і остання підстава для проведення оперативно-розшукової діяльності – "потреба в отриманні розвідувальної інформації в інтересах безпеки суспільства й держави".

Маємо розуміти, що сюжет на каналі ZDF, приїзд міністрів чи опозиціонерів за кордон, конференція за участю Мадлен Олбрайт – все це є викликом "інтересам безпеки суспільства і держави". Чи "державною таємницею"?

Читайте також:

Генерал Кравченко: Якщо президент гарантує мені безпеку, я повернуся

На Кучму готували замах у Баден-Бадені, але Кравченко не захотів його врятувати

КРАВЧЕНКО РАЗОМ ІЗ НІМЦЯМИ ПЕРЕВІРЯВ РОДИНУ В ШВАРЦВАЛЬДІ, ЯКА МОГЛА УБИТИ КУЧМУ

Генерал Кравченко: "Коли ми говоримо про злочини режиму Кучми, то постає питання: а докази де? У мене такі докази є"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування