Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравченко розповів про стеження СБУ, бо хотів залишитися в Німеччині

Субота, 28 лютого 2004, 15:15
Берлінський політолог Ольга Александрова вважає, що Кравченко заявив про стеження СБУ через бажання залишитися в Німеччині

Ця історія викликає подвійні почуття і є не дуже порядною для обох сторін, зауважила Ольга Александрова в інтерв‘ю для радіо "Свобода".

"На жаль, у практиці відносин між державами трапляється досить часто, що агенти з інших країн уважно стежать за окремими депутатами або журналістами", - зазначила політолог.

Вона переконана, що в Німеччині про це добре знають і співробітники міністерства закордонних справ, і працівники відповідних служб.

"Але тут все є якимось дуже негарним, оскільки йшлося не про якісь особливі політичні питання або питання безпеки, а про таку справу, як торгівля людьми заради пересаджування органів. Це дуже негарна історія", - наголосила Александрова.

Нагадаємо, що генерал Кравченко повідомив, що з Києва надходили накази до посольств в Берліні стежити не тільки за представниками української опозиції, але також за депутатом Європарламенту від Німеччини та журналісткою німецького телеканалу ZDF, які розповіли про зникнення немовлят в одній із харківських лікарень і підключили до розслідування цієї справи Європейську комісію з прав людини.

Водночас берлінський політолог висловила сумнів у щирості дій генерала Служби безпеки України:

"З огляду на свій життєвий досвід, я можу припустити, що це дійсно правда. Але якщо звернутися до особи цього генерала, так, як вона виникає з його інтерв'ю та його біографії, то напрошується висновок, що він всю цю історію розпочав не тому, що раптом так перейнявся ідеями демократії. Адже ще до недавнього часу він і сам стежив. Просто йому не хотілося їхати з Німеччини".

Водночас берлінський політолог не виключила, що це може бути і якась заздалегідь спланована акція української сторони.

"Це може бути акція кого завгодно. Ми не знаємо. На жаль, ці служби досі не тільки в Україні, але й у Росії є абсолютно закритими. Якщо щось і розголошується, то це трапляється внаслідок якогось сильного проколу. І якщо з’являються якісь подібні історії або скандали навколо цих служб, відразу виникає кілька гіпотез", – сказала Ольга Александрова. Отже, підсумувала експерт з Берліна, ця історія є не дуже порядною для обох сторін.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування