Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З тексту Андруховича "цензор" вилучив згадки про Кучму й Лукашенка

Середа, 10 березня 2004, 11:50
Відомий український письменник Юрій Андрухович заявляє про повернення практики цензури щодо письменницьких текстів. Про це він розповів під час виступу в варшавському університеті, повідомляє Радіо "Свобода".

"Якщо ще декілька років тому, можна було стверджувати, що на рівні художньої літератури, на рівні письменництва таке явище як цензура нами вже подолано, і воно відійшло в понуре минуле, то останнім часом в мене все більше й більше підстав говорити про симптоми повернення цього", – зазначив Андрухович в коментарі для "Свободи".

Він навів також приклад, який дає підстави для таких висновків. За словами Андруховича, чи не "вперше за роки української незалежності" у одному з київських видавництв в передмові Андруховича до українських перекладів віршів білоруського поета редактор зробив певні цензорські правки – а саме вилучив згадки про президентів Білорусії й України.

Це, на думку Андруховича, може бути свідченням того, що "у деяких видавців включилася функція автоцензури". Що, в свою чергу, "не віщує нічого доброго для української літератури".

"А це означає, що ми залишаємося в своєму зачарованому колі, тобто наша література і досі не може остаточно звільнитися, не може вийти на певний рівень звучання, на певний рівень спілкування з аудиторією і на певний рівень впливу на суспільство", – зазначив письменник.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування