Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Постпред Кучми: закон про пропорційні вибори змінять?

Середа, 10 березня 2004, 12:40
Законопроект про вибори народних депутатів на пропорційній основі буде підготовлений до другого читання на 18-19 березня, і не виключено, що рівень прохідного бар'єра в ньому буде змінений.

Таку думку в інтерв'ю журналістам у середу висловив постійний представник президента у Верховній Раді Олександр Задорожній, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Задорожній нагадав, що минулої п'ятниці парламент прийняв у першому читанні законопроект про вибори народних депутатів на пропорційній основі, що встановлює прохідний бар'єр для партій 3%, для блоків політичних партій – 6%.

За його словами, на сьогоднішній день конституційна комісія парламенту обробляє пропозиції народних депутатів до цього законопроекту.

Задорожний нагадав, що відповідно до регламенту парламенту, виділяється 15 днів для подачі пропозицій і роботи над ними. За його словами, таким чином або на 18, або на 19 березня конституційна комісія зобов'язана підготувати цей документ до другого читання. "Законопроект буде остаточно готовий або на 18, або на 19 число", – відзначив постпред.

Разом з тим, за словами Задорожнього, на засіданні комісії в середу цей законопроект не обговорюється.

Він також повідомив, що на засідання комісії винесені два законопроекти про вибори до органів місцевого самоврядування, а також про вибори у Верховну Раду Криму.

Один з них, авторами якого є лідер Соцпартії Олександр Мороз, члени фракції СПУ Йосип Винский і Микола Мельничук, був зареєстрований у парламенті ще більше року тому.

Законопроект, за словами Задорожнього, пропонував проводити вибори на пропорційній основі в органи місцевого самоврядування.

У той же час, за словами постпреда, на засіданні робочої групи була досягнута домовленість про те, що вибори на пропорційній основі будуть проводитися в усі органи місцевого самоврядування за винятком сільських і селищних рад.

Задорожній підкреслив, що даний законопроект був дороблений з урахуванням цієї пропозиції. "Таким чином, пропонується, щоб усі вибори в сільські і селищні ради проводилися на мажоритарній основі, тим способом, що діє сьогодні", – підкреслив він.

За словами постпреда, пропонується, щоб вибори депутатів у районні ради і вище, а також у Раду автономної республіки Крим проводилися на пропорційній основі.

Говорячи про обговорення законопроекту про вибори президента України, Задорожний підкреслив, що існує необхідність повернутися "до обговорення концептуальних основ законопроекту", зокрема терміну проведення виборчої кампанії.

За словами постпреда, на засіданні робочої групи за участю керівників СДПУ(О) Віктора Медведчука, Комуністичної партії України Петра Симоненка, Соціалістичної партії України Мороза, а також координатора парламентської більшості Степан Гавриша обговорювалося питання про терміни виборчої кампанії. Цей термін був погоджений у 120 днів.

Крім того, на цьому засіданні обговорювалися питання системи передплатних аркушів, застави, врегулювання норми про розміри виборчого фонду, необхідність врегулювання норм про терміни проведення агітації, а також норми про відповідальність кандидатів у президенти за порушення вимог законодавства.

За словами Задорожнього, в основних рисах ці положення були погоджені. Він також відзначив, що на сьогоднішній день існує три законопроекти про вибори президента України, і на засіданні комісії в середу комісія повинна визначитися з тим, який з них взяти за основу.

Задорожний відзначив, що всі законопроекти пропонують 120 днів для проведення виборчої кампанії.

У свою чергу член фракції партій Промисловців і підприємців і "Трудова Україна" Микола Оніщук повідомив про те, що засідання конституційної комісії планується проводити щодня на цьому тижні. За його словами, на засіданні комісії в п'ятницю буде обговорюватися законопроект про вибори народних депутатів на пропорційній основі.

Читайте також:

ДЕПУТАТИ ПРОГОЛОСУВАЛИ ЗА ПРОПОРЦІЙНІ ВИБОРИ "ЗА ОСНОВУ

Ющенко не голосував закон про вибори, тому що проти зниження бар'єра, а Тимошенко – тому що не хабарничає


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування