Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Америці Лазаренко посивів і став активним українським політиком

Середа, 10 березня 2004, 15:08
Не дивлячись на постійні перенесення початку, справа "США проти Лазаренка" невпинно наближається до своєї ключової частини – суду присяжних. Призначено нову дату, коли має відкритися процес – 15 березня. Перед цим ще відбудуться два досудових засідання, під час яких адвокати й прокурор подадуть клопотання судді Дженкінсу.

Таке ж саме досудове засідання відбулося 8 березня. Від багатьох інших воно відрізнялося тим, що на нього прийшов фотокореспондент агентства "Рейтер" Лу Дематтейз. Кілька кадрів – і Україна нарешті побачила, як виглядає її колишній екс-прем'єр, затриманий понад п'ять років тому у аеропорту імені Кеннеді в Нью-Йорку в зв'язку із неправильним оформленням в'їздних документів.

Останні фото Лазаренка, які оприлюднювалися у ЗМІ, датовані кінцем 1998 – початком 1999 року. Це, наприклад, зображення Павла Івановича з його прес-конференції 22 грудня 1998, після затримання в Швейцарії. Тоді він подарував журналістам крилатий вислів: "Я, на жаль, не ангел, і це, на жаль, правда".

 
Лазаренко 22 грудня 1998
 
На цих фото – 45-річний Лазаренко. Він виглядає традиційно самовпевнено, густе волосся зачесане назад, лише трохи сивиною вкриті скроні. Мовою шаблонів – "шикарний мужчина".

Лазаренко сильно змінився за ці п'ять років, чотири з яких провів у ізоляторі американської в'язниці. Він сильно посивів і змінив зачіску. Кожен може робити свої висновки. Але зауважимо, що зараз Лазаренку лише 51 рік.

Щоправда, окрім фото Лазаренка досудове слухання 8 березня принесло також іншу новину – Лазаренко, виявляється, сам визнав себе винним за обвинуваченнями, висунутими проти нього у Швейцарії. Відомо, що влітку 2000 він був засуджений до 18 місяців позбавлення волі умовно.

 
 
І от, як заявив після засідання у понеділок нинішній адвокат екс-керівника уряду Деніел Горовіц, "Павло Лазаренко пішов на добровільне визнання своєї провини виключно під загрозою його екстрадиції зі США до Швейцарії, а звідти в Україну, де йому загрожувало фізичне знищення"!

Адвокат пояснив, що між Україною і Швейцарською Конфедерацією діє договір про екстрадицію, згідно з яким Лазаренка могли б віддати до рук українських каральних органів.

Однак це ще не все. Горовіц повідомив, що на засіданні 8 березня суддя Мартін Дженкінс визначив, що американські прокурори під час судового процесу "США проти Лазаренка" не можуть використовувати у якості доказової бази вирок Швейцарського суду.

 
Павло Лазаренко і син Олександр, який допомагає батьку в судових справах
 
Горовіц навіть навів слова Дженкінса. Суддя, "попри вперті наполягання обвинувачення", сказав: "Заборонити прокуратурі США використовувати умовне визнання Лазаренком провини, робити посилання на дане визнання й навіть згадувати про нього під час судових слухань".

"Таким чином, суд фактично визнав більшу частину доказової бази, зібраної обвинуваченням, такою, що не має юридичної сили. Адже, окрім цього вердикту Швейцарського суду, у обвинувачення немає жодного реального доказу, який міг би підтвердити факт відмивання коштів моїм підзахисним", – впевнений адвокат. Водночас відомо й інше – представники Генпрокуратури України неодноразово передавали американському обвинуваченню стоси доказів проти Лазаренка.

Горовіц пояснив, що їм вдалося переконати суддю у небезпеці, перед загрозою якої їх клієнт погодився з швейцарськими обвинуваченнями: "Павло Лазаренко перебував у опозиції до чинного режиму, його переслідували через політичні погляди, на його життя було вчинено два замахи, а тому екстрадиція Лазаренка в Україну могла б обернутися застосуванням проти нього тортур й фізичним знищенням".

Найцікавіше ж те, що це повідомлення американського адвоката було поширено за підписом "Управління інформаційного забезпечення політичної партії ВО "Громада".

Після від'їзду Лазаренка ця партія не подавала ознак життя і у виборах 2002 участь не брала, а лише делегувала своїх представників у виборчі комісії. І от тепер заяви про перебіг справи Лазаренка подаються від її імені, а не київського адвоката екс-прем'єра, як це було раніше.

Можливо, це є спробою перед початком суду присяжних показати, що і донині Лазаренко є активним українським політиком-опозиціонером, який переслідується деспотичним режимом.

У правдивості останнього американці не сумніваються. Щоб домогтися звільнення Лазаренка, адвокатом треба довести справедливість першої частини тези.

Читайте також:

СУД НАД ЛАЗАРЕНКО ПЕРЕНЕСЛИ. Присяжним покажуть його маєток

Генпрокуратура стверджує: Лазаренко дав 150 тисяч доларів на підготовку убивства Волкова і Бакая

Тяжкі передчуття або Синдром Вавілова

Лазаренко: піввіковий ювілей

Лазаренко змінює захист в Америці

Андрій Вавілов про свідчення в справі Лазаренка

США vs Лазаренко. Частина 3

США vs Лазаренко. Частина 1

США vs Павло Лазаренко. Частина 2. Чорномирдіна хочуть допитати

Справа Лазаренка: важливий свідок захисту Кучма відмовився давати свідчення

США просять про допит українського президента

Чому будуть допитувати Марчука, Волкова і Бакая

Справа "США проти Лазаренко": про що б питали Кучму?



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування