Екс-посол США: Кучма і Ко не хочуть віддавати владу

Четвер, 11 березня 2004, 10:56
Колишній посол США в Україні Вiльям Мiллер вважає, що протягом останніх років Україна рухалася назад у своєму розвитку.

"Коли я прибув в Україну як посол 1993, то був час ейфорiї, віри в те, що Україна дуже, дуже швидко просувається до Європи, до громадянського суспільства, до процвітання. А те, що ми бачимо зараз, надто ж в останні кілька років, я назвав би регресом", – сказав Міллер у інтерв'ю телепрограмi "Вiкно в Америку".

Він особливо звернув увагу на процеси в економіці, "де державне майно перейшло в руки людей, багато з яких не дбають про інтереси народу в цілому".

Міллер не згодний з думкою, що треба захоплюватися економічними показниками України: "На мою думку, економічні показники вводять в оману. Безперечно, є досить високе зростання, однак це зростання не зачіпає більшості людей. Олігархи – ось хто відчуває на собі цей ріст, а не ферми, не села, не вчителі у школах чи лікарі".

Міллер сказав, що "кардинальна відповідь" на питання, хто може найкраще представляти інтереси народу в цілому, буде дана під час президентських виборів у 2004.

"Країна на роздоріжжі. Якщо казати прямо: ті, хто при владі зараз і хто здобув свою владу і в багатьох випадках гроші з допомогою інструментів влади за останнє десятиріччя, не хочуть її віддавати", – зауважив Міллер.

"З другого боку, опозиція вважає, що багатства держави мають бути доступні всім її громадянам. Вона вважає також, що влада має бути підконтрольною, як того вимагає верховенство закону. І що суспільство має бути набагато справедливішим. Це основоположні питання, і це питання, доля яких зараз вирішується", – додав він.

Екс-посол також погодився з оцінкою Віктора Ющенка, який сказав, що позиція американської адміністрації щодо України "розчаровує".

"Мистецтво дипломатії і, безумовно, завдання Америки як великої потуги у світі – найбільшої потуги – в тому, щоб зустрічатися, домовлятися. І відмітною рисою адміністрації Клінтона було те, що в ключових країнах – а Україна була однією з таких – він задіяв особисто свого віце-президента. Та й сам президент здійснив в Україну три тривалих візити, і Гіларі була там чотири рази", – нагадав Міллер.

"За останні кілька років такі зустрічі припинились – на найвищому рівні це очевидно. На найвищому рівні не було жодного візиту. І навряд чи буде. І це помилка, бо якщо ви хочете мати живі стосунки, треба зустрічатися сам-на-сам і обговорювати складні питання та знаходити розв`язки. Я не знаю кращого шляху, як це робити", – додав екс-посол.

Вiльям Мiллер нині працює старшим спецiалiстом з питань політики при Науковому центрі iменi Вiлсона у Вашингтонi.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування